Δωρεάν ποιοτικές φωτογραφίες

Όταν μιλάμε για δωρεάν ποιοτικές φωτογραφίες, δεν εστιάζουμε τόσο στο οικονομικό κόστος, αλλά περισσότερο στη νομική ελευθερία ή προστασία που συνοδεύει συνήθως τέτοια προϊόντα τέχνης.Οι φωτογραφίες, όπως και κάθε άλλου είδους τέχνης, υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα.
Έτσι, ο δημιουργός μπορεί να ορίσει μέχρι έναν βαθμό, το πως θα χρησιμοποιείται η φωτογραφία του.

Οι φωτογραφίες μέσα σε ένα κείμενο ή βίντεο, είναι αυτές που συνήθως προσδίδουν ταυτότητα και χαρακτήρα σε αυτό. Κάποιοι μπορεί να προσπεράσουν το κείμενο και να δούνε μόνο τις εικόνες.
Οπότε είναι περιττό να αναφέρουμε το πόσο σημαντικό είναι να επιλέξουμε τις κατάλληλες εικόνες για τη δουλειά ή την εργασία μας.

Νομική προστασία

Πριν κατεβάσεις και κάνεις χρήση οποιασδήποτε φωτογραφίας, θα πρέπει να προσέχεις, καθώς συχνά υπάρχουν νόμοι, που συνήθως έχουν σχέση με:

  • Αγορά της εικόνας για προσωπική ή εμπορική χρήση (ανάλογα)

  • Απαγόρευση χρήσης χωρίς άδεια από τον δημιουργό.

  • Αναφορά δημιουργού ή της πηγής σε εμφανές σημείο.

  • Απαγόρευση εμπορικής και κερδοσκοπικής χρήσης ακόμα και μετά από τροποποίηση του υλικού.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε 5 σελίδες με τους πιο ευνοϊκούς όρους χρήσης για δωρεάν ποιοτικές φωτογραφίες, αλλά και βίντεο. Θα μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις σε άρθρα, εργασίες, κλιπάκια βίντεο και όπου αλλού τις χρειαστείς. Πάμε να δούμε, λοιπόν, όσα πρέπει να ξέρεις.

*Οι ιστοσελίδες που θα εστιάσουμε έχουν κατα βάση, άδειες πνευματικών δικαιωμάτων creative commons 0 ή αλλιώς “CC0”, δηλαδή, οι δημιουργοί έχουν αποποιήθει τα δικαιωμάτα τους.

5 Σελίδες που παρέχουν υλικό, σχεδόν χωρίς καμία δεσμεύση.

  • pixabay.com

Παρέχει δωρεάν ποιοτικές φωτογραφίες, βίντεο και σκίτσα. Δωρεάν για εμπορική χρήση και δεν απαιτείται απόδοση στον δημιουργό, αφού η σελίδα διαθέτει όλο της το υλικό, με άδεια CC0. Έχει επίσης επιλογές αναζήτησης, όπως χρώμα, μέγεθος και κατηγορία.
Μπορείς να κατεβάσεις εικόνες και βίντεο χωρίς να κάνεις εγγραφή.

  • unsplash.com

Είναι παρόμοιο με το pixabay. Η διαφορά είναι πώς δεν έχει βίντεο. Είναι πιο επιλεκτική στο υλικό της, αλλά και με λιγότερες επιλογές.

  • stocksnap.io

Με πολύ καλή ταξινόμηση θα βρεις πολλές κατηγορίες, αλλά και λίγο πιο καλλιτεχνικό περιεχόμενο. Το υλικό της έχει και αυτό άδεια CC0, αλλά απαιτείται εγγραφή στη σελίδα για να κατεβάσετε τις φωτογραφίες.

  • pexels.com

Πολύ ποιοτικές φωτογραφίες. Μοιάζει πολύ με το pixabay.com. Η διαφορά είναι πως αυτό έχει ακόμα και τις πιο υψηλές αναλύσεις διαθέσιμες, χωρίς να κάνεις εγγραφή.

  • flickr.com

Θεωρείται ο βασιλιάς στο είδος του, μιας και ανήκει στην Yahoo. Έχει πολύ μεγάλη ποικιλία με πολλές δωρεάν ποιοτικές φωτογραφίες, αλλά και λιγότερο άρτιες. Στην συγκεκριμένη περίπτωση θα πρέπει να κοιτάς μεμονωμένα κάθε φωτογραφία, καθώς η κάθε μία έχει διαφορετικούς όρους χρήσης και δεν είναι όλες με άδεια “CC0”. Υπάρχουν όμως πολλά φίλτρα, και μπορείς να επιλέξεις να βλέπεις μόνο όσες είναι με άδεια CC0.

Συμπέρασμα

Είναι καλύτερο να μείνεις μακριά από περιεχόμενο με πολύπλοκους ή δυσνόητους όρους χρήσης. Αυτές οι σελίδες παρέχουν το περιεχόμενο τους χωρίς πολλές δεσμεύσεις. Έχουν δωρεάν ποιοτικές φωτογραφίες και μεγάλη ποικιλία. Έτσι, μπορείς να είσαι σίγουρος πως είσαι καλυμμένος, και πως ή εργασία, το άρθρο ή το βίντεο σου, θα παραμείνουν ανενόχλητα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.