Συνέντευξη με τον Δρ. Αβακιάν

Η τεχνολογία δεν επηρεάζει μόνο τον τρόπο που ζούμε και λειτουργούμε.
Διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν και υπάρχουν οι επιχειρήσεις.
Ο Δρ. Αβακιάν, καθηγητής οργανωτικής θεωρίας και διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού στο πανεπιστήμιο του Brighton στο Ηνωμένο Βασίλειο, μας μιλάει για τις σύγχρονες επιχειρήσεις, την τεχνολογία και απαντάει στα ερωτήματα των αναγνωστών μας.

Ο Δρ. Αβακιάν είναι επίσης συγγραφέας, σύμβουλος επιχειρήσεων, ιδιοκτήτης επιχείρησης με μεγάλη ιστορία στην επεξεργασία και διακίνηση ξηρών καρπών στην Ελλάδα και διαχειριστής ηλ. καταστήματος.
Με τόσο πιεστικό πρόγραμμα, θα ήταν αδύνατον να τα καταφέρει χωρίς της βοήθεια της τεχνολογίας.

Λίγα λόγια για εσάς κύριε Στέφανε

Λέγομαι Στέφανος Αβακιάν και είμαι καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Brighton στον Ηνωμένο Βασίλειο. Το αντικείμενο διδασκαλίας μου είναι η οργανωτική θεωρία και η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Ολοκλήρωσα το διδακτορικό μου στο πανεπιστήμιο του Durham στον κλάδος της Συμβουλευτικής Επιχειρήσεων.

Ποιες ειναι οι διαφορες αναμεσα στην Αγγλία και στην Ελλάδα, σε ακαδημαικό και επαγγελματικό επίπεδο; πως είναι η ποιότητα ζωής και οι μισθοί;

Ο μισθός στην Αγγλία είναι ανώτερος από την Ελλάδα. Όμως τα έξοδα επιβίωσης είναι επίσης ανώτερα. Όμως με την σωστή διαχείριση η δυνατότητα εύρεσης εργασίας είναι μεγαλύτερη. Ο βασικός μισθός για άνω των 25 χρονών είναι 7.83 λιρες την ώρα.

Πως μπορεί η τεχνολογία να βοηθήσει στην διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού;

Η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στον τομέα της εκπαίδευσης δυνατοτήτων. Συγκεκριμένα έχοντας εντοπίσει συγκεκριμένες αδυναμίες στο ανθρώπινο δυναμική η διοίκηση μιας επιχείρησης μπορεί να τροποποιήσει τους τρόπους μετάδοσης πληροφορίας μέσα από την τεχνολογία που να προσαρμόζεται στις ανάγκες των μελών της.

Ποια είναι η σχέση σας με τους εμπόριο;

Προέρχομαι από μία οικογενειακή επιχείρηση που κατέχει μεγάλη ιστορία στην επεξεργασία και διακίνηση των ξηρών καρπών στην Ελλάδα. Η επιχείρηση ξεκίνησε από τον πατέρα μου Δανιήλ Αβακιάν. Οι γονείς του είχαν έρθει ως πρόσφυγες από την Τουρκία. Με ελάχιστους οικονομικούς πόρους προσπαθούσαν να επιβιώσουν. Με αργά βήματα ο πατέρας στην αρχή μόνος του και μετά σε συνεργασία με τον μεγαλύτερο αδερφό μου Πέτρο Αβακιάν πέτυχαν την ανάπτυξη της επιχείρησης και της απόκτησης μιας μοναδικής ιστορίας επάνω στην ποιότητα των ξηρών καρπών.

Τι σχέση έχετε με την τεχνολογία σε σχέση με την επιχείρηση σας;

Προσπαθώ να συμβάλω στην υποστήριξη και ανάπτυξη της εταιρίας με διάφορους τρόπους και από την θέση που είμαι. Για παράδειγμα έχω ασχοληθεί με την μελέτη της αγοράς και την συμπεριφορά των καταναλωτών.Η τεχνολογία δεν έχει ενταχθεί συστηματικά στο θέμα της παραγωγής αν και η αυτοματοποίηση είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός που έχει επηρεάσει κάθε επιχείρηση ανεξάρτητα την αγορά στην οποία δραστηριοποιείται.
Η τεχνολογία έχει δημιουργήσει καινούργιες ευκαιρίες ιδιαίτερα στον χώρο των ηλεκτρονικών αγορών. Η κατασκευή της ιστοσελίδας μας
www.avakian.gr προσφέρει την δυνατότητα στους πελάτες λιανικής αλλά και χονδρικής να αποκτήσουν τα προϊόντα στην άριστη ποιότητα που τα διακινούμε και στις καλύτερες τιμές.

Πόσο σας έχει επηρεάσει η τεχνολογία όσο αφορά την ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης;

Η καταναλωτική συμπεριφορά των καταναλωτών προσαρμόζεται στις αναδυόμενες τάσεις της τεχνολογίας. Αυτό σημαίνει πως η χρήση των κινητών τηλεφώνων και των διαφόρων εφαρμογών γίνονται όλο και περισσότερο σημαντικές στην συμπεριφορά των καταναλωτών.
Η οικονομική κρίση σίγουρα δημιουργεί καινούργιες δυσκολίες όσο αφορά την επένδυση καινούργιων πόρων στην τεχνολογία. Όμως ο στόχος μας είναι να μην επηρεαστούμε απλά από τις αναδυόμενες τάσεις αλλά να προσφέρουμε πραγματικά την επιπρόσθετη αξία στον πελάτη.
Αν και ο σχεδιασμός των ιστοσελίδων είναι σημαντικός για την εντύπωση που δημιουργούν πιστεύουμε πως η ποιότητα των προϊόντων στο στάδιο της κατανάλωσης είναι το ποιο σημαντικό στοιχείο και παράγοντας για εμάς.

Ποιες είναι οι καινούργιες ευκαιρίες αλλά και εμπόδια που η τεχνολογία θα δημιουργήσει στο μέλλον κατά την γνώμη σας;

Νομίζω πως οι ευκαιρίες για τους καταναλωτές αφορούν την μεγαλύτερη δυνατότητα σύγκρισης των προϊόντων. Όμως ο ανταγωνισμός θα συμβάλει ώστε μικρές εταιρίες να έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να επιβιώσουν γιατί δεν θα έχουν την δυνατότητα να επενδύσουν σε καινούργιες τεχνολογίες.
Επομένως αυτή η τάση θα δημιουργήσει καινούργια προβλήματα που αφορούν το πως πρακτικά οι μικρότερες εταιρίες θα γίνονται αντικείμενο επιρροής των μεγαλύτερων ηλεκτρονικών καταστημάτων. Η διαχείριση των οικονομικών πόρων θα είναι κρίσιμη στο μέλλον με αποτέλεσμα οι μεγαλύτερες εταιρίες να αυξάνουν το κεφάλαιο τους ώστε οι μικρότεροι ανταγωνιστές να έχουν δυσκολίες ώστε να ανταπεξέλθουν.
Μία άλλη τάση αφορά όλο και την μεγαλύτερη εξάρτηση στην τεχνολογία για την εκπλήρωση των αγορών με αποτέλεσμα η φυσική παρουσία στο κατάστημα να αλλάζει με βάση τις ηλικιακές ομάδων των καταναλωτών και την σχέση τους με την τεχνολογία.

Ποία είναι τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι επιχειρήσεις στην οργάνωση τους; Πώς μπορεί η τεχνολογία να λύσεις κάποια από αυτά τα προβλήματα;

Συχνά λάθη αφορούν την δημιουργία αποστασιοποίησης όσο αφορά την διαδικασία αποφάσεων καθώς και την επικοινωνία με τους εργαζομένους. Ως αποτέλεσμα το τι ‘πρέπει’ να γίνει δεν περιέχει την συμβολή των μελών. Η τεχνολογία δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα που δημιουργούνται χωρίς την συνεχή και δημιουργική ανθρώπινη συμβολή στις διάφορες διαδικασίες.

Στο ίντερνετ υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός ανάμεσα στις επιχειρήσεις. Μπορεί η ποιότητα των προϊόντων να θυσιαστεί στην προσπάθεια των επιχειρήσεων να έχουν ανταγωνιστικές τιμές; Και αν ναι, υπάρχει κάτι που μπορούν να κάνουν οι επιχειρήσεις για να λύσουν αυτό το πρόβλημα;

Η ποιότητα θα θυσιάζεται στο μέλλον. Αυτό παραμένει χωρίς καμία αμφιβολία. Από την στιγμή που το κόστος παραγωγής προϊόντων σε κάποιες χώρες παραμένει μέχρι και 11 σεντς την ώρα όπως το Μπαγκλαντές η μάχη για το ποιο φθηνό πάντα θα υπάρχει.
Ο τρόπος αντιμετώπισης εξαρτάται από τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της κάθε εταιρίας και τις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς. Εταιρίες θα πρέπει να προσφέρουν παρεμφερείς υπηρεσίες εκτός από την τιμή που μπορεί να περιέχουν την εύκολη επιστροφή των προϊόντων αλλά και την δημιουργία της ποιότητας με οφέλη που υπερτερούν την τιμή.
Σε μερικά προϊόντα αυτό είναι δύσκολο να επιτευχθεί γιατί τα περισσότερα μπορούν να κατασκευαστούν από διάφορες ανταγωνιστές. Επομένως το συγκριτικό πλεονέκτημα θα πρέπει να βασιστεί σε άλλους παράγοντες όπως η ποιότητα της εξυπηρέτησης και η ευκολία στην εμπειρία της αγοράς.

Ποιες είναι οι καινούργιες ευκαιρίες αλλά και εμπόδια που η τεχνολογία θα δημιουργήσει στο μέλλον κατά την γνώμη σας;

Νομίζω πως το μεγαλύτερο εμπόδιο θα είναι η πολυπλοκότητα στην τεχνολογία αλλά και η δυνατότητα των μεγαλύτερων εταιριών να υπερισχύσουν έναντι των μικρότερων εταιριών. Η ανάπτυξη εφευρέσεων είναι μία δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία που απαιτεί μεγάλο οικονομικό αλλά και άυλο κεφάλαιο. Ως αποτέλεσμα εταιρίες θα υπερισχύουν με βάση την δυνατότητα τους να επηρεάζουν τις μάζες των καταναλωτών.

Τι θα συμβουλεύατε κάποιον που θα ήθελε να δραστηριοποιηθεί στο ηλεκτρονικό εμπόριο;

Να εστιάσει στην καινοτομία και σε προϊόντα και υπηρεσίες που απαιτούν τεχνογνωσία που δεν είναι εύκολα αντιγράψιμη. Επίσης να εστιάσει στον χώρο που γνωρίζει καλά ώστε το άτομο να βασιστεί επάνω σε ήδη υπάρχων δυνατότητες χωρίς να χρειαστεί να πάρει μεγάλο οικονομικό ρίσκο.

Πως χρησιμοποίείτε τις αναδυόμενες τεχνολογίες στην επιχείρηση σας ώστε να δημιουργησετε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα;

Νομίζω πως η σωστή και κατανοητή πληροφόρηση είναι σημαντική για τους χρήστες τις τεχνολογίες αλλά και για τις διάφορες ηλικιακές ομάδες που η εμπειρία τους με την τεχνολογία διαφέρει. Επίσης η κοινότητα που δημιουργείται με βάση το κοινό ενδιαφέρον είναι σημαντική γιατί πρέπει να γίνεται σωστή πληροφόρηση για τις αναδυόμενες τάσεις τις αγορές.
Επίσης η αυξανόμενη τάση με τις ηλεκτρονικές αγορές παρουσιάζει προβλήματα με βάση την αξιοπιστία. Αυτό σημαίνει πως οι χρήστες θέλουν να ξέρουν πως η αξιοπιστία στην αγοραστική τους εμπειρία και μέσα από ηλεκτρονικά καταστήματα δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα και δυσκολίες.
Σαν εταιρία και βασισμένη στην παράδοση της ποιότητας θεωρούμε πως τα προϊόντα μας θα κάνουν την διαφορά στους πελάτες. Η ποιότητα των προϊόντων στηρίζεται σε μία μεγάλη σχέση εμπιστοσύνης με τους πελάτες που για πολλά χρόνια επικεντρωνόταν στην πόλης της Κατερίνης και ευρύτερα στον Νομό Πιερίας.
Θέλουμε οι πελάτες σε όποιο μέρος της Ελλάδας και αν βρίσκονται να έχουν την δυνατότητα να γευτούν την ανταγωνιστική μας ποιότητα μέσα από την ιστοσελίδα μας.

Καποια αποκλειστική προσφορά για τους αναγνώστες μας; 🙂

Η επιχειρηση μας, προσφερει -25% σε ολους τους αναγνώστες του SpeedTest χρησιμοποιόντας τον εκπτωτικό κωδικό avakian.gr25%

Μάθαμε για την ανερχόμενη δημοσίευση του βιβλίου σας. εαν δεν εχετε αντίρρηση, θα θέλαμε να κλείσουμε με αυτό.

Το βιβλίο αφορά την ιστορία της οικογένειας μου που για χρόνια κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να χτίσουν και πάλι όλα εκείνα τα γκρεμίσματα που άφησαν πίσω τους.
Το βιβλίο εξιστορεί την ιστορία του πατέρα μου Δανιήλ Αβακιάν και τις δονκιχωτικές προσπάθειες που έκανε να δημιουργήσει μία επιχείρηση από το μηδέν.
Το βιβλίο έχει αφηγηματικό χαρακτήρα και είναι επηρεασμένο από το συναισθηματικό και γραφικό ύφος του Νίκου Καζαντζάκη. Θα είναι διαθέσιμο πολύ σύντομα και μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα
davakian.gr ώστε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.