ρουτερ

Ρούτερ παρόχων

Το ρούτερ, αυτό το μαγικό κουτί που όλοι έχουμε στα σπίτια μας, είναι μία συσκευή επικοινωνίας, που λαμβάνει και στέλνει δεδομένα. Αυτό μας συνδέει είτε στο ίντερνετ(με άλλους χρήστες ή σερβερς π.χ. μία σελίδα), είτε με άλλες συσκευές τοπικά(π.χ. με τον εκτυπωτή, το κινητό, ή άλλο υπολογιστή μέσα στο σπίτι).

Στην πρώτη περίπτωση, οι πληροφορίες, αφού πρώτα περάσουν και μεταφραστούν απο το ρούτερ σε σήμα (και αντίστροφα στη λήψη πληροφορίας απο το ίντερνετ), στέλνονται μέσω της γραμμής (π.χ. Τηλεφωνικής) στον τελικό προορισμό.

Υπάρχουν πολλών ειδών ρούτερ, εξυπηρετώντας διαφορετικές περιπτώσεις και ανάγκες, προκαλώντας, ωστόσο, σύγχυση πολλές φορές ως προς τον τρόπο λειτουργίας τους. Σε τι διαφέρουν όμως και γιατί να χρειάζομαι διαφορετικό για κάθε γραμμή; Αυτό οφείλεται στα διαφορετικά πρωτόκολλα που αυτές χρησιμοποιούν, τον διαφορετικό τρόπο δηλαδή επικοινωνίας.

Υπάρχουν 3 είδη γραμμών:

 • DSL γραμμή: Η στάνταρ και πιο παλιά γραμμή, χρησιμοποιεί την ήδη υπάρχουσα χάλκινη τηλεφωνική καλωδίωση για τη μεταφορα δεδομένων υπό τη μορφή συχνοτήτων. Υπάρχουν 3 κατηγορίες, ανάλογα με τη σχέση μεταξύ ταχυτητας λήψης(download) και αποστολής(upload), ADSL(ασύμμετρη, download>upload), VDSL(πολύ γρήγορη μεταφορά δεδομένων) και SDSL(συμμετρική, download=upload).

Πιο συγκεκριμένα:

 1. ADSL: Πρόκειται στην ουσία για το νεότερο ADSL2+, για ταχύτητες έως 24/1(Download/Upload). Το απλο ADSL φτάνει έως 8/1 Mbps. Σε κάθε περίπτωση αυτή εξαρτάται άμεσα από την απόσταση με το τηλεφωνικό κέντρο.
 2. VDSL: Ταχύτητες έως 52/16 Mbps(ασύμμετρα) και έως 26/26 Mbps(συμμετρικά). Χρησιμοποιεί διαφορετική αρχιτεκτονική από το ADSL και ο εξοπλισμός τοποθετείται σε επίπεδο γειτονιάς(συνήθως στα μεγάλα άσπρα κουτιά που βλέπουμε αρκετά συχνά, γνωστά και ως ΚΑΦΑΟ). Χρησιμοποιεί δηλαδή, περισσότερο οπτική ίνα και λιγότερο χάλκινη καλωδίωση, εώς το σπίτι του πελάτη)
 3. VDSL2: Στη θεωρία, ταχύτητες που ξεπερνούν τα 300 Mbps(και σε συμμετρικό!). Ταχύτητα που ωστόσο αναφέρεται σε πολύ μικρές αποστάσεις από την πηγή του σήματος(τοποθεσία εξοπλισμού) και εξασθενεί πολύ γρήγορα καθώς απομακρυνόμαστε(100 Mbps στα 500μ. Μακριά).
 • Καλωδιακή γραμμή: Είναι ενσωματωμένη στην καλωδίωση της τηλεόρασης, όπως η DSL χρησιμοποιεί το τηλεφωνικό δίκτυο. Μπορεί, σε αντίθεση με την DSL, υποστηρίζει θεωρητικές ταχύτητες δικτύου εώς και 10/10 Gbps(τεχνολογία Docsis 4.0).

Στην Ελλάδα η μόνη εταιρία που την χρησιμοποιεί είναι η HCN στην Θεσσαλονίκη. Ειδικά, αναφέρει: “Η τεχνολογία DOCSIS 3.0 που χρησιμοποιεί η HCN εχει δυνατότητα ταχυτήτων έως 440Mbps down/32Mbps Up. Με την τεχνολογία DOCSIS 3.O η HCN μπορεί να δώσει σε κάθε πελάτη ξεχωριστά σταθερή ταχύτητα έως 40/4 Mbps.

 • Fiber(οπτική ίνα): Αντίθετα από το παραδοσιακό DSL, η μεταφορά των δεδομένων γίνεται σε μορφή παλμών φωτός. Απαιτεί νέα εγκατάσταση αγωγών(γυάλινων ή πλαστικών) έως το σπίτι του πελάτη. Οι θεωρητικές ταχύτητες είναι τεράστιες, ανάλογα και με τον εξοπλισμό και τον πάροχο, στην Ελλάδα όμως τα διαθέσιμα πακέτα φτάνουν έως τα 200 Mbps(με εξαίρεση την HCN για τη Θεσσαλονίκη, με πακέτο των 300/300 Mbps για επιχειρήσεις).

Όπως καταλαβαίνετε, είναι λογικό κάθε τεχνολογία να απαιτεί και συγκεκριμένο ρούτερ, για να μπορεί, εκτός από το να είναι συμβατό με αυτή, να φτάνει και το θεωρητική μέγιστη ταχύτητά της. Υπάρχουν περιπτώσεις, όπου μπορεί να υποστηρίζονται 2 τεχνολογίες(ADSL/VDSL), αυτό όμως θα πρέπει να αναφέρεται απο τον κατασκευαστή.

Ας δούμε λοιπόν τις επιλογές ανά πάροχο και κατηγορία

*Όλα τα ρούτερ περιλαμβάνουν τα απαραίτητα καλώδια και το τροφοδοτικό.

*Πατώντας πάνω στο όνομα του κάθε ρούτερ, θα μεταβείτε στις οδηγίες εγκατάστασης και λειτουργίας του, για περισσότερες λεπτομέρειες.

*Όλες οι τιμές αναφέρονται στην εγκατάσταση του εξοπλισμού, η εγκατάσταση νέας τηλεφωνικής γραμμής ενδέχεται να έχει επιπλέον κόστος ανάλογα με το πακέτο που επιλέγετε.

Ρούτερ Cosmote

Κατηγορία

Μοντέλο
Ρούτερ

Τιμή Παρόχου

(Με εγκατάσταση)

Φθηνότερη Τιμή στο
skroutz.gr

ADSL

Speedport Entry 2i

Δωρεάν

VDSL/Fiber

Speedport Plus

Δωρεάν

 • Τα 2 ρούτερ είναι κατασκευασμένα με τον ίδιο τρόπο, με τη διαφορά οτι το Plus έχει καλύτερη κάλυψη WiFi(μεγαλύτερη εμβέλεια σήματος) και υποστηρίζει μεγαλύτερες ταχύτητες(καθώς χρησιμοποιείται και στα προγράμματα Fiber).
 • Το ρούτερ παρέχεται δωρεάν για όσο παραμένετε συνδρομητής Cosmote, σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να επιστραφεί.

 • Σε περίπτωση που το επιθυμείτε, μπορείτε να λάβετε το Speedport Plus για πακέτα ADSL με επιπλέον χρέωση 3 ευρώ/μήνα.

Ρούτερ Vodafone

Κατηγορία

Μοντέλο
Ρούτερ

Τιμή Παρόχου

(Με εγκατάσταση)

Φθηνότερη Τιμή στο
skroutz.gr

ADSL

ZTE ZXHN H108N

19,90

35

VDSL/Fiber

ΖΤΕ ΖΧΗΝ Η267Ν

Δωρεάν

Sercomm H 300s

 • Το ρούτερ παρέχεται δωρεάν για όσο παραμένετε συνδρομητής Vodafone, σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να επιστραφεί.

Ρούτερ Wind

Κατηγορία

Μοντέλο
Ρούτερ

Τιμή Παρόχου

(Με εγκατάσταση)

Φθηνότερη Τιμή στο
skroutz.gr

ADSL

ZTE ZXHN H108N

22,9

35

VDSL

ZTE ZXHN H268N

Δωρεάν

Technicolor TG788v v3

Fiber

Technicolor TG789v2

(Fiber 100)

Δωρεάν

Technicolor DGA4130

(Fiber 200)

 • Το ρούτερ παρέχεται δωρεάν για όσο παραμένετε συνδρομητής Wind, σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να επιστραφεί.

Ρούτερ Forthnet

Κατηγορία

Μοντέλο
Ρούτερ

Τιμή Παρόχου

(Με εγκατάσταση)

Φθηνότερη Τιμή στο
skroutz.gr

ADSL

Ανάλογα με τη διαθεσιμότητα.

20

VDSL/Fiber

ZTE ZXHN H267N

20

 • Ο εξοπλισμός είναι προαιρετικός, εκτός από την περίπτωση που επιλεγεί VDSL ρούτερ, όπου είναι υποχρεωτική η αγορά εξοπλισμού.

 • Για τις οδηγίες χρήσης του ZTE ZXHN H267N ανατρέξτε στη κατηγορία της Vodafone, καθώς δεν υπάρχει διαθέσιμος οδηγός απο τη Forthnet.

Ρούτερ Inalan

Κατηγορία

Μοντέλο
Ρούτερ

Τιμή Παρόχου

(Μόνο εγκατάσταση)

Φθηνότερη Τιμή στο
skroutz.gr

Fiber

HUAWEI HG8546M

35

70

Fiber(με απεριόριστη χρήση)

68

 • Στο 1ο μήνα συνδρομής περιλαμβάνεται εγγύηση 28€ για τον εξοπλισμό που παρέχεται(δωρεάν).

 • Η εγκατάσταση του εξοπλισμόυ γίνεται απο τους τεχνικούς, δεν υπάρχουν οδηγίες.

Ρούτερ HCN

Κατηγορία

Μοντέλο
Ρούτερ

Τιμή Παρόχου

(Με εγκατάσταση)

Φθηνότερη Τιμή στο
skroutz.gr

Καλωδιακό

Thomson TWG 870

35

Fiber

JM-FIBRE ONU AF511-TV

68

 • Για τα ρούτερ δυστυχώς δεν υπάρχουν οδηγίες στα ελληνικά.

 • Η εγκατάσταση γίνεται απο τους τεχνικούς , οι οποίοι και δίνουν τις βασικές οδηγίες του ρούτερ,

Όποιο πάροχο και αν διαλέξετε, η επιλογή του ρούτερ είναι σημαντική. Επιλέγοντας το ρούτερ του παρόχου θα είστε καλυμμένοι από την πλευρά υποστήριξης. Τα ρούτερ αυτά έρχονται πάντα ρυθμισμένα, ειδικά για τη γραμμή που επιλέγετε. Αν στραφείτε σε μία εμπορική επιλογή, η ρύθμιση αυτή θα πρέπει να γίνει από εσάς. Αυτό προυποθέτει εξοικείωση με το συγκεκριμένο μοντέλο(μέσα απο τις οδηγίες χρήσης ή το διαδίκτυο).

Ακόμα και αν έχετε ήδη ρούτερ, ένα ακόμα(εφόσον παρέχεται δωρεάν) είναι πάντα ευπρόσδεκτο, αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώς ανταλλακτικό, σε περίπτωση που πάθει κάτι το πρώτο, ή (για πιο προχωρημένους χρήστες) να λειτουργήσει ως bridge (αναδρομολόγηση του σήματος από το ένα ρούτερ στο άλλο για ασύρματη κάλυψη απομακρυσμένων σημείων από το πρώτο).

Φωτογραφία από το Pixabay

3 thoughts on “Ρούτερ παρόχων”

ΗΛΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΣ

Γεια σας,
Θα ήθελα οδηγίες για να συνδέσω δυο routers Cosmote speedport plus σε bridge mode πάνω στην ίδια γραμμή που πρόσφατα αναβάθμισα σε ταχύτητα 50mpps.
Το δεύτερο router θέλω να το τοποθετήσω σε διπλανό κτίριο με σύνδεση του ίδιου τηλεφωνικού καλωδίου που έχω συνδέοντας τα καλώδια στο κοινό κουτι ΟΤΕ των δύο κτιρίων.

  Nikoletta Tzintzou

  Mάστορα, ο τζάμπας και ο θέλος έχουν πεθάνει. Κάπως πρέπει να ζήσουν και οι πληροφορικάριοι / δικτυάδες.
  Πάρε γραμμή και χαμπάρια και βάλε το χέρι στην τσέπη.

  Johnson

  Πάνω σε μια γραμμή μπορεί να υπάρχει ΜΟΝΟ ΕΝΑ ρούτερ. Αν συνδεθεί δεύτερο, θα υπάρχουν παρεμβολές και δεν θα έχεις καθόλου internet.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.