Facebook Apps

To Facebook διαθέτει πληθώρα εφαρμογών, Facebook, Facebook lite, Messenger, Messenger lite. Ποιες είναι οι διαφορές τους;
Τι να επιλέξετε αν θέλετε να κάνετε τα πάντα;
Και τι να κάνετε αν η συσκευή σας δεν έχει αρκετή μνήμη ή είναι παλιά;


Σε αυτό το άρθρο θα δούμε αναλυτικά της εφαρμογές για να διαλέξετε αυτήν που σας ταιριάζει.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τον απλούστερο τρόπο που μπορείς κανείς να έχει πρόσβαση στο Facebook, το Facebook μέσα από κάποιον browser.

Facebook Web page 

O πιο συμβατικός τρόπος να επισκεφτείτε το Facebook είναι μέσα από τον Browser της συσκευής (Chrome, Safari, Firefox ή ακόμα και τον προκαθορισμένο περιηγητή της συσκευής).
Η διαδικασία είναι απλή, ανοίγεις τον
browser, πληκτρολογείς τη διεύθυνση, πατάς enter και είσαι μέσα στο Facebook.
Εκτός από το Facebook live που διατίθεται μόνο στο Facebook App, αλλά και στην ιστοσελίδα του Facebook για υπολογιστές, το Facebook Web δεν έχει άλλους περιορισμούς.
Μπορείτε να δημοσιεύσετε φωτογραφίες και βίντεο, να ανταλλάσσετε μηνύματα, να διαχειρίζεστε το λογαριασμό σας χωρίς κανένα πρόβλημα.
Διαβάστε τα
πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να χρησιμοποιείς το Facebook Web για να διαπιστώσετε αν είναι ο κατάλληλος τρόπος για εσάς.

Πλεονεκτήματα:

 • Απλό και διαθέσιμο σε κάθε συσκευή που διαθέτει Web Browser (περιηγητή ίντερνετ).
 • Δεν απαιτεί εγκατάσταση, ούτε κενό αποθηκευτικό χώρο στη συσκευή σας.
 • Δεν καταναλώνει επιπλέον μνήμη RAM από τη συσκευή σας πέραν από αυτήν που διατίθεται από τον περιηγητή σας.
 • Δεν καταναλώνει επιπλέον μπαταρία, αφού δεν τρέχει στο παρασκήνιο.
 • Υπάρχει δυνατότητα ειδοποιήσεων μέσα απο τον browser.

Μειονεκτήματα:

 • Εξαρτάται εξολοκλήρου από τον browser τις συσκευές σας. Αν ο browser δεν δουλεύει σωστά ή κολλάει αυτό θα επηρεάσει την εμπειρία σας στο Facebook.

 • Δύσκολο αφού απαιτούνται παραπάνω κλικ για να κάνετε δημοσιεύσεις, να ανταλλάσσετε μηνύματα ή να στέλνετε φωτογραφίες, βίντεο και links.

 • Καταναλώνει περισσότερα data αφού, για να σας δείξει το περιεχόμενο της σελίδας, κατεβάζει τα δεδομένα της από την αρχή.

Facebook

Η ολοκληρωμένη εφαρμογή του Facebook. Αν και στο παρελθόν ήταν περιορισμένο, σήμερα δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει της ιστοσελίδα του Facebook, αντιθέτως προσφέρει παραπάνω δυνατότητες, όπως την μετάδοση live video. Μπορείτε να δείτε με τι ασχολούνται οι φίλοι σας, να κοινοποιήστε ενημερώσεις, φωτογραφίες και βίντεο και να ειδοποιείστε για τις δραστηριότητες των φίλων σας όπως επίσης να παίζετε τα παιχνίδια και να χρησιμοποιείτε τις εφαρμογές σας .

Πλεονεκτήματα:

  • Εύκολο, με μεγάλο εύρος δυνατοτήτων και ευκολιών εντός και εκτός εφαρμογής όπως τη δυνατότητα να μοιράζεσαι φωτογραφίες και βίντεο μέσα από τη συλλογή φωτογραφιών.
  • Στις περισσότερες περιπτώσεις χρησιμοποιεί λιγότερα data λόγω του ότι ένα μεγάλο μέρος των δεδομένον είναι αποθηκευμένο μέσα στην εφαρμογή.
 • Γρήγορο, όλα είναι ένα κλικ μακριά. Μηνύματα, ειδοποιήσεις, περιεχόμενο, είναι όλα στη σωστή θέση και προσβάσιμα με λίγα κλικ.

Μειονεκτήματα:

 • Αυξημένη κατανάλωση μπαταρίας. Είναι ένα αυτόνομο πρόγραμμα που τρέχει και στο παρασκήνιο και όπως είναι φυσικό καταναλώνει μπαταρία.

 • Απαιτεί πόρους από τη συσκευή σας. Μνήμη για να εγκατασταθεί και μνήμη RAM για να τρέχει σαν εφαρμογή

 • Απευθύνεται σε σύγχρονες συσκευές. Παλιότερα μοντέλα κινητών μπορεί να μην είναι συμβατά ή να μην τρέχουν σωστά

 • Λόγω στης ευκολία πρόσβασης θα πρέπει να παρθούν παραπάνω μέτρα ασφαλείας. Όσο εύκολα έχετε εσείς πρόσβαση την εφαρμογή, άλλο τόσο έχει και οποιοσδήποτε άλλος που έχει το κινητό σας στα χέρια του. Μοτίβα και κωδικοί ασφαλείας είναι απαραίτητα για την ασφάλεια των προσωπικών σας δεδομένων.

Facebook Lite

To Facebook Lite είναι μια πιο “ελαφριά” εναλλακτική του Facebook App. Αυτό το επιτυγχάνει γδύνοντας το εικαστικό κομμάτι της βασικής εφαρμογής κάνοντας το έτσι πιο λιτό. Παραδόξως, το Facebook lite έρχεται αρκετά εξοπλισμένο και δεν έχει μεγάλες ελλείψεις σε σχέση με το Facebook. Μπορείτε και εδώ να δημοσιεύετε φωτογραφίες και βίντεο, να ειδοποιείστε για τις δραστηριότητες τον φίλων σας ακόμα και να στέλνετε μηνύματα στους φίλους σας, κάτι που στη βασική εφαρμογή δεν γίνεται και απαιτεί εγκατάσταση του messenger.

Πλεονεκτήματα:

 • Η εφαρμογή είναι μικρότερη και απαιτεί λιγότερο χώρο στη συσκευή σας όπως και λιγότερη μνήμη RAM.
 • Είναι γενικά μια πιο γρήγορη εφαρμογή. Φορτώνει γρήγορα, ανεβάζεις φωτογραφίες και βίντεο πιο γρήγορα. Λειτουργεί ακόμα και σε δίκτυο 2G κάτι που η βασική εφαρμογή δεν κάνει.
 • Καταναλώνει αισθητά λιγότερα data
 • Λειτουργεί στα περισσότερα κινητά παλιά και νέα.

Μειονεκτήματα:

 • Λείπουν εσωτερικές εφαρμογές όπως το Facebook live

 • To εικαστικό είναι λιτό και φαίνεται απαρχαιωμένο σε σχέση με τη βασική εφαρμογή.

Messenger

To messenger απαιτείται απ το Facebook App για να μπορείτε να ανταλλάσσεται μηνύματα με τους φίλους σας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αυτόνομα χωρίς κάποιο άλλο πρόγραμμα. Στον πυρήνα του είναι μια εφαρμογή για να ανταλλάσσεις μηνύματα με τους φίλους σας στο facebook όμως δεν περιορίζεται εκεί καθώς υπάρχουν δυνατότητες όπως το να τραβήξτε βίντεο, selfie και άλλες φωτογραφίες απευθείας από την εφαρμογή και να τα στείλτε με ένα πάτημα. Επίσης υπάρχει λειτουργία minimize για να μπορείτε να συνεχίσετε την συνομιλία σας ακόμα και αν είστε μέσα σε άλλη εφαρμογή ή στο ίντερνετ. Μπορείτε μέσα από την εφαρμογή να δείτε τις φωτογραφίες της συλλογή σας και να της στείλετε με ένα πάτημα. Μπορείτε επίσης να δείτε συνολικά όλες τις φωτογραφίες που έχετε ανταλλάξει σε μια συνομιλίας.

Πλεονεκτήματα:

 • Η εφαρμογή είναι εύκολη και βολική. Κάνει τις συνομιλίες να είναι μόνο ένα κλικ μακριά με τη λειτουργία minimize
 • Είναι πλήρως εξοπλισμένο και διασκεδαστικό. Διαθέτει πρόγραμμα για την κάμερα και ειδικά εφέ.

Μειονεκτήματα:

  • Είναι απαιτητικό με τη συσκευή σας, καταναλώνει αρκετό χώρο στη μνήμη και στη RAM.

  • Καταναλώνει περισσότερα data σε σχέση με την lite έκδοση του.

 • Απευθύνεται σε σύγχρονες συσκευές. Παλιότερα μοντέλα κινητών μπορεί να μην είναι συμβατά ή να μην τρέχουν σωστά .

Messenger Lite

Το Messenger Lite είναι η πιο γρήγορη και απλή λύση για όσους θέλουν να ανταλλάσουν μηνύματα με τους φίλους τους στο Facebook. Μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες και συνδέσμους, να κάνετε φωνητικές κλήσεις και βιντεοκλήσεις. Διαθέτει πληθώρα από αυτοκόλλητα και Emoji και μπορείτε να εμπλουτίσετε τις συνομιλίες σας, όπως θα κάνατε και στο messenger.

Πλεονεκτήματα:

 • Εξαιρετική εξοικονόμηση χώρου και ελάχιστη χρήση μνήμης RAM.

 • Τρέχει γρήγορα, φορτώνει γρήγορα λειτουργεί ακόμα και σε δίκτυο 2G ή σε περιοχές που δεν έχει σταθερό σήμα

 • Δεν υστερεί ως πρόγραμμα ανταλλαγής μηνυμάτων

 • Εξοικονομεί δεδομένα. Φορτώνει γρήγορα, λειτουργεί αποτελεσματικά και χρησιμοποιεί λιγότερα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας.
 • Λειτουργεί στα περισσότερα κινητά με android 2.3 και πάνω και είναι εξαιρετικά συμβατό.

Μειονεκτήματα:

 • Λείπουν εσωτερικές εφαρμογές, όπως τα ειδικά εφε της κάμερας και η λειτουργία minimize

 • To εικαστικό είναι λιτό και φαίνεται απαρχαιωμένο σε σχέση με τη βασική εφαρμογή.

Facebook vs Facebook Lite:

To Facebook Lite καταλαμβάνει περίπου  2-10% του αποθηκευτικού χώρου που καταλαμβάνει το Facebook. Σίγουρα αν η συσκευή σας δεν είναι τον 1000€ θα επωφεληθεί απο τον έξτρα χώρο.

Με ελάχιστη χρήση μνήμης , το Facebook Lite είναι μονόδρομος για όσου έχουν παλιές συσκευές ή συσκευές που δεν έχουν επαρκή μνήμη.

Messenger vs Messenger Lite :

Kαι εδώ η διαφορά στην αποθηκευτικό χώρο είναι μεγάλη, με το Messenger Lite να καταλαμβάνει μόνο ~20mb και το Messenger ~170mb.

Το μεγαλύτερο επίτευγμα το βλέπουμε όμως στο Messenger Lite που με ~3mb χρήση μνήμης είναι σχεδόν σαν μην “τρέχει” στη συσκευή σας. Αντιθέτως το Messenger είναι τόσο “βαρύ” όσο και το Facebook. Μπορούμε να υποθέσουμε πως όλες οι δυνατότητες και λειτουργίες που προσφέρει το messenger (δεν είναι και λίγες) έρχονται με ένα κόστος.

Συμπέρασμα

Βάζοντας κανείς κάτω τα πράγματα, συμπεραίνει πως οι “Lite” εφαρμογές του facebook κάνουν καλά την δουλειά τους. Δεν επιβαρύνουν τόσο τη συσκευή σας, και αφήνουν το κινητό σας να τρέχει καλύτερα. Προτείνεται σε όσους δεν έχουν ισχυρές συσκευές.

Όσοι ασχολούνται διαρκώς με το Facebook, και δεν μένουν μόνο στο βασικά, το Facebook σε συνδυασμό με το Messenger είναι για αυτούς. Στο σύνολο τους είναι μεγάλες εφαρμογές και μια ισχυρή συσκευή συνιστάται.

*Οι εφαρμογές δοκιμάστηκαν σε Samsung Galaxy j3

Πηγές:

Google play Store

Facebook.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.