σκακι

Τι είναι το σκάκι; γιατί να μάθω;

Τι είναι το σκάκι; Και γιατί πρέπει να μάθουν όλοι και κυρίως τα παιδιά να παίζουν;

Το σκάκι είναι το απόλυτο παιχνίδι. Το πιο δίκαιο παιχνίδι. Δεν υπάρχει στο σκάκι τύχη, σωματοδομή, φύλο, εθνικότητα, σωματική κατάσταση. Υπάρχει μόνο σκέψη και δουλειά.

Το παιδί που μαθαίνει σκάκι μαθαίνει στην πειθαρχία. Βελτιώνει αντίληψη, ικανότητα μάθησης, επίλυσης προβλημάτων, σχεδιασμού και πρόβλεψης.

Μαθαίνει να σκέπτεται. Ότι υπάρχουν κανόνες, ότι υπάρχουν συνέπειες σε όποια απόφαση πάρει. Μαθαίνει να κάνει σχέδιο, να το ακολουθεί μεθοδικά, να το υποστηρίζει κι όταν αυτό δεν πηγαίνει καλά, μαθαίνει να ελίσσεται και να το αλλάζει.
Μαθαίνει πως όποια κίνηση κάνει, όποια απόφαση πάρει κατά τη διάρκεια μιας παρτίδας θα έχει τις ανάλογες συνέπειες.

Μήπως αυτά δε θα συναντήσει και στη ζωή του;

Το σκάκι όμως δεν είναι μόνο άλλο ένα επιτραπέζιο παιχνίδι. Είναι μια ευχάριστη απασχόληση, είναι άθλημα, είναι χόμπι, είναι τέχνη.

Ο Γκάρυ Κασπάροβ ένας από τους γνωστότερους και σπουδαιότερους σκακιστές τιτλοφορεί ένα από τα βιβλία του «Η ζωή είναι μια παρτίδα σκάκι».
Στο βιβλίο αυτό ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι Γκάρι Κασπάροφ αναλύει τα μυστικά της επιτυχίας του και δίνει συμβουλές που θα βοηθήσουν τον καθένα να βελτιώσει τις επιδόσεις του σε όλους τους τομείς της ζωής, από την επαγγελματική σταδιοδρομία μέχρι την αναζήτηση της οικογενειακής ευτυχίας.
Και προτείνει τρόπους για να αναλύουμε τις διάφορες καταστάσεις, να αξιολογούμε τους παράγοντες που συνθέτουν το παζλ των προκλήσεων που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να ξεπεράσουμε τις κακές συνήθειες που έχουμε όταν χρειάζεται να πάρουμε αποφάσεις.

Πολλές μελέτες καταλήγουν στο ότι το σκάκι βοηθά στην πνευματική υγεία του ανθρώπου και πιστοποιούν τα μεγάλα οφέλη στην σκέψη και στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και ειδικά των παιδιών.

Και ναι. Πρέπει όλοι να μάθουμε σκάκι γιατί η ζωή μας είναι τελικά μια παρτίδα σκάκι.

Σπύρος Καραμπόικης για το SpeedTest.gr

Πηγή φωτογραφίας: Pixabay

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.