Ενα απο τα ποιο συχνά παράπονα των επισκεπτών μας, ειναι το αδύναμο σήμα WIFI στο σπίτι. Συνήθως το ρούτερ τοποθετείται στην σαλόνι με αποτέλεσμα το σήμα στο υπόλοιπο σπίτι να είναι αδύναμο. Πολλές φορές, το πρόβλημα διορθώνεται μετακινώντας το ρούτερ σε καλύτερο σημείο.Οπως για παράδειγμα ψηλά, κοντά στο ταβάνι ή ποιο κεντρικά στο σπίτι. Εάν αυτό δεν ειναι εφικτό, τοτε η χρήση κάποιας ειδικής συσκευής που θα αναμεταδίδει το ιντερνετ, ειναι απαραίτητη. Ας δούμε τις επιλογές μας
Χρήση κινητού τηλεφώνου
Η ποιο ανέξοδη λυση για περιστασιακή χρήση. Εαν διαθέτετε ενα κινητο Android, μπορειτε να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία tethering, ωστε να αναμεταδίδει το WIFI από το ρούτερ αλλά μόνο μέσω Bluetooth ή USB.
Ο περιορισμός οφείλεται στο γεγονός οτι τα κινητά διαθέτουν μονάχα μία κεραία WIFI που στην προκειμένη περίπτωση θα χρησιμοποείται για να λαμβάνει το ίντερνετ.
Homeplug
Οι συσκευές Homeplug, αφου συνδεθούν στο μόντεμ/ρούτερ με κάποιο καλώδιο Ethernet και τοποθετηθούν στην πρίζα, χρησιμοποιούν την υπάρχουσα καλωδίωση ηλεκτρικού ρεύματος για να μεταφέρουν δεδομένα ταυτόχρονα με το ηλεκτρικό ρεύμα.
Συνηθως πωλούνται ανα ζεύγη, με την πρώτη συσκευή να συνδέει το ρούτερ με την πρίζα μέσω Ethernet και τη δεύτερη, να τοποθετείται στην πρίζα του δωματίου όπου βρίσκεται η συσκευή που θέλετε να συνδέσετε, κάποια μάλιστα διαθέτουν ενσωματωμένο WIFI.
Το μεγάλο πλεονέκτημα των συσκευών Homeplug είναι η ευκολία χρήσης ωστόσο υπερτερούν τα μειονεκτήματα.
Δεν πρεπει να συνδεονται σε πολυπριζα, ενεργοβόρες συσκευές όπως τα κλιματιστικά, μειώνουν την απόδοση τους, έχουν αυξημένο κόστος καθώς πωλούνται ανα ζεύγη, κλπ.
Access point, Repeater, Extender
Οτι ποιο πρακτικό και οικονομικό υπάρχει στην αγορά. 9 στις 10 περιπτώσεις πρόκειται για την ίδια συσκευή όπου ο χρήστης καλείται να επιλέξει πως θα χρησιμοποιηθεί.
Μπορει να συνδεθει με το μοντεμ ενσυρματα και να μοιραζει το ιντερνετ ασυρματα (access point)
Μπορει να συνδεθει με το ρουτερ ασυρματα και να το μοιραζει ενσυρματα
Μπορει να συνδεθει ασυρματα και να το μοιραζει ασυρματα (repeater /extender)
επεκτεινοντας έτσι την εμβελεια του ρουτερ σας.
Παλιό ρούτερ
Εαν το παλιό σας ρούτερ υποστηρίζει τη λειτουργία bridged mode, μπορείτε να το συνδέσετε με το μόντεμ/ρούτερ σας ενσύρματα ή ασύρματα προκειμένου να λειτουργεί ως η προέκταση του. Για να μάθετε εαν το παλιό σας μόντεμ/ρούτερ παρέχει αυτή τη δυνατότητα, ανατρέξτε στη σελίδα του κατασκευαστή ή στο εγχειρίδιο χρήσης.