Επιλογή παρόχου

Τώρα που μένεις περισσότερο σπίτι χρειάζεσαι το internet, όσο ποτέ άλλοτε. Δουλειά, σπουδές, βιντεοκλήσεις, γυμναστική, ψώνια, ταινίες και θεατρικές παραστάσεις, παιχνίδια· όλα τα κάνεις από το σπίτι.
H επιλογή παρόχου προϋποθέτει έρευνα, αλλά και σύγκριση υπηρεσιών και τιμών.
Να, λοιπόν, τι πρέπει να κάνεις, προκειμένου να επιλέξεις τον κατάλληλο πάροχο, σύμφωνα με τις ανάγκες σου

Μάθε τις ανάγκες σου

Με τέτοια πληθώρα παρόχων και πακέτων, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις τις ανάγκες σου.
Σου παραθέτουμε μερικά ερωτήματα που θα σε βοηθήσουν:

 • Για τι χρήση το θέλεις;
 • Θέλεις μόνο internet;
 • Θέλεις σταθερή τηλεφωνία με απεριόριστες αστικές και υπεραστικές κλήσεις;
 • Θέλεις να περιλαμβάνονται κλήσεις προς κινητά ή διεθνείς;
 • Θα παρακολουθείς ταινίες στο NETFLIX σε υψηλή ανάλυση;
 • Σε ενδιαφέρει να έχεις πρόσβαση σε κανάλια με ταινίες, σειρές, ντοκιμαντέρ, παιδικά ή αθλητικά;
 • Ταξιδεύεις συχνά;
 • Η σύνδεσή σου πρέπει να είναι μονίμως ανοιχτή;
 • Ποιο είναι το μέγιστο ποσό που διαθέτεις ανά μήνα;
 • Χρειάζεσαι internet και εκτός σπιτιου;

Στην περίπτωση που κάνεις περιστασιακή χρήση internet, σκέψου, αν σε καλύπτουν τα δεδομένα του κινητού ή εάν υπάρχει κάποιος που θα μπορούσε να μοιραστεί το Wi-Fi του.
Μπορείς με ευγενικό τρόπο να ζητήσεις πρόσβαση σε αυτό, προτείνοντας ένα ποσό κάθε μήνα, ώστε να είναι αμοιβαίο το όφελος.

ADSL, Fiber ή VDSL;

 • H ADSL χρησιμοποιεί την υπάρχουσα εγκατάσταση και είναι η δημοφιλέστερη και πιο οικονομική επιλογή. Η ταχύτητα κατεβάσματος (download) μπορεί να φτάσει έως τα 24Mbps ενώ η ταχύτητα ανεβάσματος (upload) δεν ξεπερνάει το 1Mbps. Η ταχύτητα, συνολικά, εξαρτάται από την απόσταση που βρίσκεται το τηλεφωνικό κέντρο, με αποτέλεσμα, πολλά απομακρυσμένα νοικοκυριά να έχουν χαμηλές ταχύτητες. Σε γενικές γραμμές, μια σύνδεση ΑDSL θα καλύψει σίγουρα τον μέσο χρήστη, αλλά, οι περιορισμοί στην ταχύτητα ανεβάσματος την καθιστούν ακατάλληλη για streaming.
 • Για την VDSL ισχύει ό,τι και για την ADSL, με τη διαφορά πως οι ταχύτητες είναι υψηλότερες και υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθησία, ως προς την απόσταση από το τηλεφωνικό κέντρο.
 • H υποδομή Fiber χρησιμοποιεί καλώδια οπτικής ίνας και δεν επηρεάζεται από την απόσταση. Προσφέρει πάρα πολύ υψηλές ταχύτητες και χαμηλή απόκριση (ping)· αυτό την καθιστά μονόδρομο για μεγάλες επιχειρήσεις, gamers και απαιτητική οικιακή χρήση.

Τηλεφωνία

Όσον αφορά την τηλεφωνία, οι επιλογές είναι ακόμα περισσότερες. Προσφέρονται δωρεάν αστικές και υπεραστικές, διεθνείς κλήσεις καθώς, επίσης, κλήσεις προς κινητά, με χρέωση το δευτερόλεπτο ή ανά λεπτό ομιλίας.

Τηλεόραση

Οι εταιρείες περιλαμβάνουν κανάλια τηλεόρασης στις προσφορές τους. Πριν επιλέξεις κάποιο πακέτο με κανάλια, όπως για παράδειγμα, Forthnet Νova ή Cosmote TV, θα πρέπει να βεβαιωθείς πως η τηλεόρασή σου υποστηρίζει αυτή την υπηρεσία.

Και μετά;

Τώρα που ξέρεις τις ανάγκες σου, κάνε, για αρχή, αναζήτηση στις ιστοσελίδες των εταιρειών και βεβαιώσου ότι τις καλύπτουν, υπάρχει διαθεσιμότητα στην περιοχή σου και πως ανταποκρίνονται στο μπάτζετ σου.

Για παράδειγμα, ένα πακέτο γύρω στα 20€ μπορεί να φαίνεται δελεαστικό με την πρώτη ματιά, αλλά ίσως να “κρύβει” δεσμεύσεις ή χρεώσεις που ανεβάζουν αρκετά το τελικό ποσό, όπως: τέλη ενεργοποίησης, χρέωση εγκατάστασης, αγορά εξοπλισμού, τηλεφωνικής υποστήριξης, χρέωση κλήσης τεχνικής υποστήριξης, χρέωση κλήσεων ανά λεπτό (και όχι ανά δευτερόλεπτο, όπως είδαμε στο προηγούμενο βήμα) ή τέλος αποσύνδεσης, στην περίπτωση διακοπής της σύμβασης πριν την ημερομηνία λήξης.

Αντιθέτως, κάποιο άλλο πακέτο, ελάχιστα πιο ακριβό, ίσως να παρέχει τα παραπάνω δωρεάν ή να προσφέρει προσβασιμότητα σε πολλά σημεία εκτός σπιτιού, μέσω υπηρεσιών και hot-spot σημείων.

Η συμβουλή του τεχνικού της περιοχής σου είναι αναντικατάστατη, καθώς γνωρίζει τις επιδόσεις και τα πιθανά προβλήματα των παρόχων στην περιοχή που διαμένεις. Κάθε περιοχή είναι διαφορετική. Μην ντραπείς να μπεις σε ένα κατάστημα σέρβις και να ρωτήσεις.

Πλέον, το μόνο που απομένει, είναι να καλέσεις ή να επισκεφτείς ένα κατάστημα, να θέσεις ερωτήσεις που μπορεί να έχεις και να προχωρήσεις στην παραγγελία του πακέτου. Εάν κάνεις μόνος σου την εγκατάσταση, θα πρέπει να ενημερώσεις τον πωλητή για να μην χρεωθείς την επίσκεψη του τεχνικού.

Μέχρι να ολοκληρωθεί η σύνδεση

Μέχρι να ολοκληρωθεί η σύνδεση, μπορείς να εξοικειωθείς με τον εξοπλισμό και να βρεις το σημείο που θα τοποθετηθεί το router. Αυτήν την περίοδο, που μένουμε περισσότερο σπίτι, αν ενημερώσεις τον πάροχο, πως πρόκειται για λόγους τηλεργασίας ή τηλεκπαίδευσης, θα προσπαθήσουν να σου δώσουν προτεραιότητα στην ενεργοποίηση του πακέτου.

Tip: Φύλαξε στο αρχείο σου την υπογεγραμμένη αίτηση με τη σφραγίδα και την ημερομηνία και διάβασε προσεκτικά τη σύμβαση παροχής υπηρεσιών. Στον επόμενο ή πρώτο λογαριασμό που θα λάβεις, βεβαιώσου πως η σύνδεση λειτουργεί, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχεις επιλέξει.

 

Καλό σερφάρισμα 🙂

Στέλλα Ατλαμάζογλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.