Έξυπνες χρήσεις για το πάλιο σας κινητό

Τα κινητά τηλέφωνα έχουν αντικαταστήσει σχεδόν επάξια συσκευές αξίας χιλιάδων ευρώ. Ό,τι χάνει ένα κινητό σε αυτονομία και τεχνικά χαρακτηριστικά, το κερδίζει σε ευκολία χρήσης, συνδεσιμότητα, φορητότητα, και κόστος. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τι μπορείτε να κάνετε με ένα παλιό κινητό.

Για τη δημιουργία του άρθρου χρησιμοποιήσαμε ένα Samsung Galaxy S3 7ετίας, και ένα Sony Xperia 10ετίας, στα όποια κάναμε επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων για να εξοικονομήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χώρο.

GPS Αυτοκινήτου

Χρειάζεστε μια συσκευή GPS για το αυτοκίνητό σας, αλλά δεν διατίθεστε να χρησιμοποιήσετε το καινούργιο σας κινητό τηλέφωνο ή τα ανάλογα χρήματα για μια άλλη συσκευή; Μόνο με την χρήση του δωρεάν προγράμματος Google maps, το παλιό σας κινητό μπορεί να λειτουργήσει ως ένα GPS αυτοκινήτου ισότιμο με οποιαδήποτε άλλη συσκευή.

Σύστημα Συναγερμού – Καταγραφικό

Ένα κινητό με λειτουργικό android μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε σύστημα συναγερμού, ο όποιος θα ενεργοποιείται μόλις η κάμερα εντοπίσει κίνηση. Τα προγράμματα που προτείνουμε είναι τα εξής:

DIY CCTV Home Security Camera – Alfred

ΤinyCam Monitor

Με αυτές τις εφαρμογές μπορείτε να παρακολουθείτε χώρους από το ένα κινητό στο άλλο, και να αποθηκεύετε τα video. Επιπλέον, τα κινητά μπορούν μέσω της εφαρμογής να μεταφέρουν ήχο, έτσι ώστε όχι μόνο να βλέπετε αλλά και να ακούτε τι συμβαίνει στον χώρο υπό καταγραφή.

Φορητό Ηχείο

Σίγουρα η ποιότητα ήχου ενός κινητού δεν συγκρίνεται με αύτη ενός καλού φορητού ηχείου. Εάν, όμως, δεν είστε πρόθυμοι να διαθέσετε τα ανάλογα χρήματα, το παλιό σας κινητό, με την εγκατάσταση του παρακάτω προγράμματος, σε συνδυασμό με έναν υπολογιστή με Windows, μπορεί να λειτουργήσει ως ισάξιο αντικατάστατο. (το πρόγραμμα καθώς και αναλυτικές οδηγίες εγκατάστασης υπάρχουν στον παρακάτω σύνδεσμο)

Wireless speaker for android

Τηλεκοντρόλ για Samsung

Εάν έχετε τηλεόραση Samsung (μοντέλο 2007+) το παλιό σας κινητό, με την βοήθεια του παρακάτω προγράμματος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πλήρης IR τηλεχειριστήριο. Θα λειτουργεί ακριβώς όπως το πρωτότυπο τηλεχειριστήριο υπερύθρων, και η διάταξή του είναι ίδια με αυτή των τελευταίων μοντέλων τηλεχειριστηρίων (2014+).

TV Remote Control for Samsung (IR – infrared)

Ασύρματο touchpad, ποντίκι, ή πληκτρολόγιο

Η παρακάτω εφαρμογή μετατρέπει το παλιό σας κινητό τηλέφωνο σε ένα ασύρματο πολυεργαλείο. Προσομοιώνει τη λειτουργία του ασύρματου ποντικιού, του πληκτρολογίου και του touch-pad. Παράλληλα, παρέχει μια ποικιλία ειδικών πλαισίων ελέγχου, όπως το Media Remote, Application Switcher και Web Browsing Remote, που σας βοηθούν να εκτελέσετε συγκεκριμένες λειτουργίες πιο γρήγορα.

Remote Mouse

Modem-router

Εάν έχετε MB στην κάρτα σας, μπορείτε να τα αξιοποιήσετε μετατρέποντας το κινητό σας σε ένα WIFI modem router. Η διαδικασία είναι απλή. Αφού βεβαιωθείτε ότι το κινητό σας λαμβάνει δεδομένα, ενεργοποιήστε τη λειτουργία Hotspot ορίζοντας όνομα και κωδικό.

WIFI Extender

Εάν η συσκευή σας βρίσκεται μακριά από το μόντεμ/ρούτερ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κινητό σας ως WIFI extender, δηλαδή ως μια ενδιάμεση συσκευή η όποια θα “λαμβάνει” το WIFI από το ρούτερ και θα το στέλνει στη συσκευή σας. Το μόνο μειονέκτημα είναι πως θα πρέπει να συνδεθούν οι δύο συσκευές με Bluetooth ή USB. Ο λόγος είναι πως δεν μπορεί να λαμβανει και να στέλνει ταυτόχρονα απο το WIFI.

WIFI stick

Χάλασε το WIFI stick σας; Κανένα πρόβλημα, συνδέσετε το κινητό στον υπολογιστή σας με καλώδιο USB και έπειτα πηγαίνετε στις ρυθμίσεις > ασύρματα/δίκτυα > πρόσδεση USB και ο υπολογιστής σας είναι πλέον συνδεδεμένος στο δίκτυο του κινητού.

Παιχνιδομηχανή

Τα κινητά τηλέφωνα γίνονται ιδιαίτερα αγαπητά στα παιδιά όταν έχουν εγκαταστημένα παιχνίδια, και αν αυτά είναι «εκπαιδευτικά» το κινητό σας μπορεί να λειτουργήσει ως ένα αποτελεσματικό και εκπαιδευτικό μέσω απασχόλησης. Δύσκολα, όμως, εμπιστεύεται κανείς ένα καινούργιο ακριβό κινητό στα χέρια τους. Γι’ αυτό και μια παλιά συσκευή χωρίς κάρτα sim, στην όποια θα έχετε εγκαταστήσει μερικά παιχνίδια ή εκπαιδευτικά προγράμματα, μπορεί εύκολα να σας βγάλει από την δύσκολη θέση.

Εφεδρικό Τηλέφωνο

Με κόστος μόλις 10 ευρώ μπορείτε να εφοδιαστείτε με δυο κάρτες sim που θα έχουν τον ίδιο αριθμό. Δεν είναι δυνατό να λειτουργούν ταυτόχρονα οι δύο κάρτες, όμως θα μπορείτε να επιλέγετε εσείς κάθε φορά ποιά από τις δυο θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Με αυτό τον τρόπο, όταν υπάρχει κίνδυνος να χαθεί, κλαπεί ή χαλάσει το καινούργιο σας κινητό, μπορείτε να το αφήνετε στο σπίτι σας και να παίρνετε μαζί σας το παλιό.

Δημοσιογραφικό Μαγνητοφωνάκι

Εάν θέλετε να μαγνητοφωνήσετε κάποιο γεγονός, αφήστε στην άκρη το καινούργιο σας κινητό και χρησιμοποιήστε το παλιό. Έτσι θα μπορείτε να χειρίζεστε κανονικά το καθημερινό κινητό σας, χωρίς να ανησυχείτε μήπως διακοπεί ή «χαλάσει» η μαγνητοφώνηση από κάποια εισερχόμενη κλήση, χρήση άλλης εφαρμογής, κλπ., μιας και ακόμα και το πάτημα ενός πλήκτρου, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την μαγνητοφώνηση.
Κατά την καταγραφή το μικρόφωνο του κινητού σας πρέπει συνεχώς να βρίσκεται πάρα πολύ κοντά και να είναι στραμμένο προς την πηγή του ήχου για να έχετε το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Roaming

Το roaming εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει καταργηθεί. Επομένως, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια κάρτα SIM οποιασδήποτε ευρωπαϊκής χωράς στην Ελλάδα, χωρίς να χρεώνεστε περαιτέρω. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν επιθυμείτε να επικοινωνήσετε με συγγενείς ή φίλους που βρίσκονται σε κάποια άλλη χώρα εντός ΕΕ.

Walkie-Talkie

Ένας ακόμα τρόπος με τον οποίο μπορείτε να αξιοποιήστε το παλιό σας κινητό είναι ως Walkie-talkie με τη δυνατότητα μεταφοράς και ανταλλαγής αρχείων, γραπτών και ηχητικών ακόμα μηνυμάτων μέσω κάποιας εφαρμογής. Ενδεικτικά προγράμματα είναι τα εξής:

Zello PTT Walkie Talkie (Απαιτείται σύνδεση στο ίντερνετ)

Firechat (λειτουργεί χωρίς ίντερνετ)

Μουσική για γυμναστική

Θέλετε μουσική για την υπαίθρια γυμναστική σας, αλλά φοβάστε μήπως σπάσει ή χαθεί το κινητό σας; Εγκαθιστώντας κάποια εφαρμογή αναπαραγωγής μουσικής (π.χ.Spotify), σε συνδυασμό με την εφαρμογή strava που καταγράφει τη σωματική σας άσκηση και τις διαδρομές που ακολουθείτε, το παλιό σας κινητό μπορεί να γίνει ένα χρήσιμο εργαλείο για την γυμναστική σας.

Πρόσθετο Δίκτυο Επικοινωνίας

Εάν κάποιος αριθμός με τον όποιο επικοινωνείτε συχνά είναι συνδρομητής διαφορετικού δικτύου επικοινωνίας από τον δικό σας αριθμό, μπορείτε να αγοράσετε μια κάρτα αυτού του δικτύου και να την εγκαταστήσετε στο παλιό σας κινητό, εξοικονομώντας με αυτόν τον τρόπο χρήματα από τις τηλεφωνικές κλήσεις μεταξύ σας.

Webcam

Η εφαρμογή που βρίσκεται στον παρακάτω σύνδεσμο, μπορεί να μετατρέψει το παλιό σας κινητό Android σε ασύρματη κάμερα web. Μπορείτε να το χρησιμοποιείτε για βιντεοκλίσεις στο skype ή παρόμοια προγράμματα, αλλά και με προγράμματα όπως το OBS & XSplit για τα live streams σας στο Twitch ή το Youtube.

DroidCam

Τηλέφωνο Έκτακτης Ανάγκης

Ένα κινητό τηλέφωνο, με ή χωρίς κάρτα, μπορεί να καλέσει αριθμούς έκτακτης ανάγκης, κάτι που έχει αποδεδειχθεί σωτήριο για πάρα πολλούς συνάνθρωπους μας. Εάν δεν σας ενδιαφέρει καμιά από τις παραπάνω χρήσεις για το παλιό σας κινητό, φορτίστε το, απενεργοποιήστε το και αφήστε το κάποιο σημείο εύκολης και γρήγορης πρόσβασης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Ο πανευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης είναι το 112. Λειτούργει 24/7 και παρέχει την δυνατότητα εντοπισμού της θέσης του τηλεφωνητή.
Συμβουλή: σημειώστε τους αριθμούς έκτακτης ανάγκης στην πλάτη του παλιού σας κινητού τηλεφώνου, και ενημερώστε τους γύρω σας την ύπαρξή του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.