Αν και βρίσκεται παντού, συνήθως ο τύπος του WiFi μιας συσκευής περνάει απαρατήρητος. Ωστόσο υπάρχουν μεγάλες διάφορες μεταξύ τους που θα πρέπει να γνωρίζουμε.
Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τους διάφορους τύπους WiFi, τις προδιαγραφές και τις εφαρμογές τους.
Πριν ξεκινήσουμε, ας δούμε τι είναι το WiFi
Το WiFi είναι μια ασύρματη τεχνολογία που επιτρέπει στις συσκευές να συνδέονται στο διαδίκτυο ή να επικοινωνούν μεταξύ τους, συνήθως κοντά σε ένα σημείο πρόσβασης Wi-Fi.
Λειτουργεί μεταδίδοντας δεδομένα μέσω ραδιοκυμάτων, χρησιμοποιώντας έναν ασύρματο προσαρμογέα για τη μετατροπή δεδομένων σε ραδιοφωνικό σήμα και στη συνέχεια μεταδίδοντας το χρησιμοποιώντας μια κεραία. Οι συνδεδεμένες συσκευές (όπως υπολογιστές ή smartphone), μπορούν στη συνέχεια να λάβουν το σήμα ραδιοφώνου, να το μετατρέψουν ξανά σε δεδομένα και έτσι να συνδεθούν στο διαδίκτυο.
1. WiFi 1 (802.11b)
Το WiFi 1 (802.11b, GHz 2.4) έκανε την εμφάνιση του το 1999. Παρά τη χαμηλότερη ταχύτητά του (Έως 11 Mbps) σε σύγκριση με τους διαδόχους του, ήταν επαναστατικό για την εποχή του, θέτοντας τα θεμέλια για ασύρματη δικτύωση σε σπίτια και επιχειρήσεις.
2. WiFi 2 (802.11a)
Ενώ το WiFi 2 (802.11a) κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά με το 802.11b, λειτουργούσε σε διαφορετική συχνότητα (5 GHz). Παρείχε την πενταπλάσια ταχύτητα ωστόσο δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον προκάτοχο του λόγω του υψηλότερου κόστους και της μικρότερης εμβέλειας του σήματος WiFi
3. WiFi 3 (802,11g)
Το WiFi 3 (802,11g), έκανε την εμφάνισή του το 2003 και συνδύασε τα πλεονεκτήματα των δυο παλαιότερων τύπων. Υψηλές ταχύτητες στην συχνότητα 2,4 GHz. Χαρακτηρίστηκε από την μεγάλη εμπορική επιτυχία που σημείωσε στην παγκόσμια αγορά.
4. WiFi 4 (802.11n)
Το Wi-Fi 4 (802.11n) έκανε την εμφάνισή του το 2009 , ενσωματώνοντας την τεχνολογία Multiple Input, Multiple Output (MIMO), που επιτρέπει την ταυτόχρονη αποστολή πολλαπλών ροών δεδομένων, αυξάνοντας σημαντικά τους ρυθμούς μεταφοράς δεδομένων. Επιπλέον, προσέφερε την επιλογή χρήσης συχνοτήτων 2,4 GHz και 5 GHz και βελτίωσε την σταθερότητα και την ταχύτητα σύνδεσης που πλέον έφτανε τα 600 Mbps
5. WiFi 5 (802.11ac)
Το Wi-Fi 5 (802.11ac) έκανε την εμφάνισή του το 2014, ενσωματώνοντας τα χαρακτηριστικά Wave 2, συμπεριλαμβανομένου του MU-MIMO (Multi-User MIMO), επιτρέποντας στους δρομολογητές να επικοινωνούν με πολλές συσκευές ταυτόχρονα σε ταχύτητες έως 3,46 Gbps. Λειτουργεί στη συχνότητα 5 GHz ωστόσο είναι απολύτως συμβατό με την συχνότητα 2,4 GHz
6. WiFi 6 (802.11ax)
Το Wi-Fi 6 έκανε την εμφάνισή του το 2019, εισάγοντας καινοτόμες τεχνολογίες όπως την ορθογώνια πολυπλεξη διαίρεσης συχνοτήτων (OFDMA) και την τεχνολογία αφύπνισης (TWT), έφερε ουσιαστικές βελτιώσεις στην αποτελεσματικότητα, την ταχύτητα ( Έως 9,6 Gbps) και τη χωρητικότητα του δικτύου.
7. WiFi 6E
Καθώς η συχνότητα των 5 GHz συμφοριζεται με γρήγορους ρυθμούς, το 2020 έκανε την εμφάνιση του WiFi 6E στα 6 GHz. Η μοναδική διάφορα με το WiFi 6, είναι πως μπορεί να χρησιμοποιήσει την συχνότητα των 6 GHz.
8. WiFi 7 (802.11be)
Ενώ βρίσκεται ακόμη στα στάδια ανάπτυξης του, το WiFi 7 υπόσχεται ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες και αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση της σύνδεσης στο ίντερνετ. Αν και δεν έχει τελειοποιηθεί, υποστηρίζεται από το android 13 και ενσωματώνεται σε κάποιες συσκευές.
Συνοψίζοντας
Η εξέλιξη του WiFi είναι απόδειξη της τεχνολογικής προόδου και της αυξανόμενης ανάγκης για ταχύτερες, πιο αξιόπιστες ασύρματες συνδέσεις. Καθώς ο αριθμός των συνδεδεμένων συσκευών συνεχίζει να αυξάνεται, μπορεί κανείς να αναμένει ότι τα πρότυπα WiFi θα συνεχίσουν να εξελίσσονται, καλύπτοντας τις συνεχώς διευρυνόμενες απαιτήσεις της ψηφιακής μας εποχής.