Η Εξέλιξη του WiFi: Από το 1999 στο Μέλλον
Όλοι το χρησιμοποιούμε καθημερινά αλλά πολλοί από εμάς, ίσως δε ξέρουμε πραγματικά τι είναι ούτε πώς ξεκίνησε. Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι του και τι σημαίνουν για εμάς στην καθημερινή μας ζωή.
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά.
Το WiFi είναι μια ασύρματη τεχνολογία που μας επιτρέπει να συνδέουμε τις συσκευές μας στο διαδίκτυο χωρίς καλώδια.
Άρα χωρίς μπλεξίματα και χωρίς μπελάδες.
Ο τρόπος λειτουργίας είναι αρκετά κατανοητός. Όταν στέλνουμε ή λαμβάνουμε δεδομένα μέσω WiFi, αυτά μετατρέπονται σε ραδιοκύματα, ταξιδεύουν στον χώρο και στη συνέχεια επεξεργάζονται ξανά από τη συσκευή μας.
Είναι σαν ένας αόρατος αγωγός δεδομένων που μας συνδέει με τον κόσμο.
Αν και το WiFi σήμερα μας φαίνεται δεδομένο, τα πράγματα δεν ήταν πάντα τόσο απλά.
Το ταξίδι ξεκίνησε το μακρινό πλέον 1999, με το WiFi 1 ή, αλλιώς, 802.11b.
Ήταν η πρώτη μεγάλη προσπάθεια να φέρουμε ασύρματο δίκτυο σε σπίτια και επιχειρήσεις. Με ταχύτητα μόλις 11 Mbps και λειτουργία στη συχνότητα των 2.4 GHz, μπορεί σήμερα να φαίνεται αργό, αλλά τότε ήταν πραγματικά επαναστατικό.
Την ίδια χρονιά, εμφανίστηκε και το WiFi 2, γνωστό ως 802.11a.
Αυτό ήταν πιο γρήγορο, με ταχύτητες έως 54 Mbps, αλλά λειτουργούσε στη συχνότητα των 5 GHz. Αν και πρόσφερε καλύτερη απόδοση, η μικρότερη εμβέλεια και το υψηλότερο κόστος του, το κράτησαν ουσιαστικά στο περιθώριο.
Το 2003, είχαμε το WiFi 3, ή 802.11g. Ήταν μια εξαιρετική εξέλιξη μπορώ να πω, που συνδύασε τα πλεονεκτήματα των δύο προηγούμενων αρκετά καλά.
Στη συχνότητα των 2.4 GHz, πρόσφερε ταχύτητες έως 54 Mbps.
Αυτό το έκανε εξαιρετικά δημοφιλές και κάπου εκεί μάλλον, το WiFi άρχισε να γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής.
Η πραγματική επανάσταση, όμως, ήρθε το 2009 με το WiFi 4, γνωστό και ως 802.11n. Εισήγαγε την τεχνολογία MIMO. Δηλαδή; Πολλαπλές κεραίες που επιτρέπουν τη μεταφορά δεδομένων ταυτόχρονα, αυξάνοντας δραματικά τις ταχύτητες, με αυτές να φθάνουν έως και τα 600 Mbps και τη δυνατότητα λειτουργίας και στις δύο συχνότητες, 2.4 GHz και 5 GHz, το WiFi έγινε πιο γρήγορο και πιο σταθερό από ποτέ.
Το 2014, ήρθε το WiFi 5, το 802.11ac, με ταχύτητες που έφταναν τα 3.46 Gbps. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία MU-MIMO, μπορούσε να επικοινωνεί ταυτόχρονα με πολλές συσκευές.
Η συχνότητα των 5 GHz έγινε ο κανόνας, αλλά το WiFi 5 παρέμεινε συμβατό και με τα παλαιότερα πρότυπα, κάτι που οπωσδήποτε ήταν πρακτικά πολύ εύχρηστο.
Πέντε χρόνια αργότερα, το 2019, είχαμε την εισαγωγή του WiFi 6, ή 802.11ax. Με ταχύτητες έως 9.6 Gbps και νέες τεχνολογίες όπως η ορθογώνια πολυπλεξία διαίρεσης συχνοτήτων ή (OFDMA), (ναι.. συμφωνώ μαζί σου..δύσκολες ονομασίες).
Αυτή η τεχνολογία έκανε τα δίκτυα πιο αποδοτικά και κατάλληλα για περιβάλλοντα με πολλές συνδεδεμένες συσκευές. Ένα άλλο χαρακτηριστικό του WiFi 6 ήταν η τεχνολογία TWT, που μείωνε την κατανάλωση ενέργειας στις συσκευές. Ποιος δε το θέλει αυτό;
Λίγο αργότερα, το 2020, έκανε την εμφάνισή του το WiFi 6E. Η βασική του διαφορά ήταν η χρήση της συχνότητας των 6 GHz, που προσέφερε ακόμη περισσότερο χώρο για τη διακίνηση δεδομένων και μείωσε τη συμφόρηση στις παλαιότερες συχνότητες.
Φυσικά το ταξίδι δε σταματάει. Οι εξελίξεις τρέχουν. Και τώρα;
Και τώρα βρισκόμαστε στα πρόθυρα του WiFi 7, ή 802.11be.
Αν και βρίσκεται ακόμα σε στάδιο ανάπτυξης, υπόσχεται ταχύτητες και δυνατότητες που θα ξεπερνούν κάθε προηγούμενο πρότυπο.
Υποστηρίζεται ήδη από κάποιες συσκευές, ενώ οι προοπτικές του φαίνονται πραγματικά συναρπαστικές.
Το WiFi έχει εξελιχθεί τόσο ώστε να καλύπτει τις ανάγκες μας σε ταχύτητα, σταθερότητα και συνδεσιμότητα. Καθώς προσθέτουμε όλο και περισσότερες συσκευές στα δίκτυά μας, από έξυπνες τηλεοράσεις μέχρι συσκευές IoT, η σημασία του WiFi γίνεται ακόμη μεγαλύτερη. Οι συσκευές ΙοΤ για όσους δε θυμούνται, είναι οι περιβόητες internet of thinks συσκευές στις οποίες είχαμε αναφερθεί σε προηγούμενο βίντεο και οπωσδήποτε είναι κρίσιμες για τη δημιουργία έξυπνων συστημάτων και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας σε διάφορους τομείς, όπως η υγεία, η βιομηχανία και οι έξυπνες πόλεις.
Πάμε τέλος να δούμε τις δυο όψεις του νομίσματος.
Αρχίζοντας με τα θετικά του Wi-Fi, αυτά περιλαμβάνουν την ευκολία ασύρματης συνδεσιμότητας, επιτρέποντας τη σύνδεση πολλών συσκευών χωρίς καλώδια, καθώς και την κινητικότητα των χρηστών μέσα στην εμβέλεια του δικτύου. Είναι εύκολο στη χρήση, οικονομικό, και υποστηρίζεται από όλες σχεδόν τις σύγχρονες συσκευές. Επιπλέον, οι νέες τεχνολογίες Wi-Fi προσφέρουν υψηλότερες ταχύτητες, βελτιωμένη απόδοση και βέβαια μικρότερη καθυστέρηση.
Υπάρχουν αρνητικά στη χρήση του τα αρνητικά του wifi; Τίποτα δεν είναι τέλειο.
Τα αδύνατα σημεία του λοιπόν, περιλαμβάνουν περιορισμένη εμβέλεια και ευπάθεια σε παρεμβολές, που επηρεάζουν την ποιότητα του σήματος, καθώς και ζητήματα ασφάλειας, καθώς τα ασύρματα δίκτυα είναι πιο ευάλωτα σε επιθέσεις.
Επιπλέον, οι ταχύτητες είναι συχνά χαμηλότερες και λιγότερο σταθερές σε σύγκριση με τα ενσύρματα δίκτυα, ενώ η απόδοση μπορεί να επηρεάζεται από παλαιό εξοπλισμό ή εξωτερικούς παράγοντες, όπως η θέση του δρομολογητή.
Η εξέλιξή του WIFI σε κάθε περίπτωση είναι η απόδειξη της τεχνολογικής προόδου και της συνεχούς προσαρμογής στις ανάγκες μας. Με το WiFi 7 και τις μελλοντικές τεχνολογίες που θα ακολουθήσουν, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι το μέλλον της συνδεσιμότητας είναι λαμπρό.