μοντεμ

8 tips για το router σου

Πλέον, είναι σχεδόν αδύνατο να βρεις σπίτι που να μην έχει μια συσκευή router. Είναι το εργαλείο που χωρίς αυτό, δε θα είχαμε ίντερνετ. Αν δε λειτουργεί σωστά, σου κάνει τη ζωή δύσκολη. Και αν λειτουργεί σωστά, περνάει απαρατήρητο. Είτε λειτουργεί σωστά όμως, είτε όχι, σχεδόν πάντα μπορείς να βελτιώσεις την απόδοση του. Αφού πρώτα μάθεις τα σημαντικότερα 8 tips για το router σου.
Στην αγορά υπάρχουν αμέτρητες επιλογές για router. Ο κάθε πάροχος ίντερνετ, παρέχει διαφορετικά μοντέλα. Ουσιαστικά όμως, παραμένουν ίδια στον τρόπο λειτουργίας. Όποτε, όποιο και να είναι το router σου (Thomson, TP Link, ZTE, Zyxel κ.α) μπορείς πάντα να βελτιώσεις την απόδοση του.

Μάθε τα πάντα για το router σου

Ξέρουμε πως είναι μια βαρετή διαδικασία… δεν είναι ευχάριστο, είναι όμως πάρα πολύ ωφέλιμο! Διάβασε τις οδηγίες χρήσης που είχε μαζί του router. Εκεί, όχι μόνο θα μάθεις να ρυθμίζεις το router σου, αλλά θα δεις και δυνατότατες που ούτε καν είχες σκεφτεί πως υπάρχουν!
Οπότε, μη χάνεις χρόνο, διάβασε το εγχειρίδιο, και αν δεν το έχεις, κατέβασε το από τη σελίδα του κατασκευαστή.

Όταν τις διαβάσεις, μπες στο ψηφιακό περιβάλλον του router σου. Εξοικειώσου με τις ρυθμίσεις και το περιβάλλον, και μετά θα είναι όλα παιχνιδάκι.

*Το ψηφιακό περιβάλλον του router σου, μπορείς να το βρεις αφού πρώτα ο υπολογιστής σου είναι συνδεδεμένος με το router (αν όχι μέσω Wi-Fi, τότε μέσω καλωδίου Ethernet). Ανοίγεις τον περιηγητή σου και πληκτρολογείς στην μπάρα διεύθυνσης, τη διεύθυνση του router σου (συνήθως είναι γραμμένη πίσω ή κάτω από το router και μοιάζει κάπως έτσι: 192.168.1.1). Πάτα enter, και τώρα πρέπει να είσαι στην αρχική σελίδα του Router σου. Από εκεί κάνεις login. Αν το όνομα και ο κωδικός δεν αναγράφεται κάπου στο router σου, θα πρέπει να επικοινωνήσεις με τον πάροχο σου.

Βρες τη σωστή θέση για το router

Ένα από τα σημαντικότερα tips για το router σου, είναι να βρίσκεται στην κατάλληλη θέση. Για να έχεις καλή εμβέλεια Wi-Fi σε όλο το σπίτι, το router σου θα πρέπει να βρίσκεται όσο πιο κεντρικά γίνεται. Το καλύτερο μεν, είναι να βρίσκεται και μακριά από τοίχους, αλλά και σε ύψος (πχ πάνω σε ένα έπιπλο).

Η καλή κυκλοφορία του αέρα γύρω από το router, είναι μείζονος σημασίας για την υγεία του router σου. Αν υπερθερμαίνεται, θα αποδίδει χειρότερα, και θα χαλάσει γρηγορότερα. Όποτε, δεν πρέπει να καλύπτεται από αντικείμενα όπως υφάσματα ή σακούλες, αλλά να “αναπνέει” ελεύθερα.

Κλείδωσε το Router σου

Τα περισσότερα σύγχρονα router, έρχονται με προεγκατεστημένο κωδικό για τη σύνδεση συσκευών μέσω Wi-Fi. Πρέπει ωστόσο, να σιγουρευτείς πως το πρωτόκολλο ασφαλείας που χρησιμοποιεί το router σου είναι το “WPA2”. Σε διαφορετική περίπτωση, ο κωδικός σου μπορεί να είναι ευάλωτος και να “σπάσει”.

Οπότε, αν το router σου δεν είναι κλειδωμένο, κλείδωσε το, και στην επιλογή ασφαλείας βάλε “WPA2”. Αν είναι κλειδωμένο, σιγουρέψου πως έχεις την επιλογή “WPA2”.

Άλλαξε κανάλι συχνότητας Wi-Fi

Το router σου, έχει 13 ή 14 συχνότητες (κανάλια) που εκπέμπει το σήμα Wi-Fi. Αν στον χώρο σου φτάνει σήμα απο πολλά δίκτυα Wi-Fi, τότε είναι πιθανόν, να έχεις παρεμβολές και “κακό” σήμα Wi-Fi. Αν δεν είσαι ευχαριστημένος με το Wi-Fi σου, δοκίμασε απο τις ρυθμίσεις Wi-Fi, να αλλάξεις κανάλι(πχ απο το κανάλι 3 να πας στο 6).

Υπάρχουν εφαρμογές που αναλύουν το σήμα Wi-fi, και σου δείχνουν ποιο κανάλι είναι πιο άδειο. Έτσι, μπορείς σίγουρα να επιλέξεις το σωστό κανάλι. Αυτές τις εφαρμογές, θα τις βρεις ψάχνοντας για “Wi-Fi Analyzer” στο ίντερνετ ή στο play store.

Όρισε μέγιστη ταχύτητα για της συσκευές σου

Επίσης από τα καλύτερα tips για το router σου, είναι και η ρύθμιση μεγαλύτερης ταχύτητας για της συσκευές που συνδέονται μέσω Wi-Fi. Σε κάποια router, μπορείς να ορίσεις μεμονωμένα κάθε συσκευή και πόσο ίντερνετ θα “τραβάει”. Σε άλλα router μπορείς απλά να βάλεις όριο γενικά στην ταχύτητα του
Wi-Fi
σου, ώστε να επωφελούνται οι συσκευές που είναι συνδεδεμένες μέσω Ethernet

*Για να ξέρεις πόσο ίντερνετ σε παίρνει να δώσεις σε κάθε συσκευή, κάνε ένα τεστ στη σελίδα μας speedtest

Αναβάθμιση firmware

Μια αμαρτία που όλοι μας έχουμε κάνει…ένα από τα tips για το router σου, που σίγουρα έχεις ξεχάσει να κάνεις, είναι να αναβαθμίσεις το firmware (υλικολογισμικό) του…

Η αναβάθμιση γίνεται, είτε με κάποιο αρχείο που παρέχει ο κατασκευαστής στην σελίδα του στο internet, είτε μέσα από τις ρυθμίσεις του router σου. Διάβασε προσεκτικά τις οδηγίες που δίνει ο κατασκευαστής.
Προσοχή: πριν αναβαθμίσεις το firmware του router, διάβασε τις οδηγίες του κατασκευαστή και βεβαιώσου πως δεν θα χάσεις την εγγύηση. Σε διαφορετική περιπτωση, προτείνουμε να απευθυνθείς σε κάποιον τεχνικό.

Αντικατάσταση hardware

Το υλικό του δικτύου σου φθείρεται με τον καιρό. Φίλτρο τηλεφώνου, καλώδιο ίντερνετ, καλώδιο Ethernet, αλλά και το ίδιο το router σου, με τον καιρό χαλούν. Ψάξε για φυσικές φθορές στα εξαρτήματα που προαναφέραμε.
Μπορεί κάποιο να χρειάζεται αλλαγή. Επίσης, αν κάτι είναι πολύ παλιό, καλό θα ήταν να αλλαχτεί.
Τα περισσότερα απο αυτά, έχουν πολύ μικρό κόστος, με εξαίρεση το router. Ωστόσο, αν το router σου είναι παλιό, μπορείς να καλέσεις τον πάροχο σου και να μάθεις αν δικαιούσαι καινούργιο.

*Ιδανικά, τα καλώδιο θα πρέπει να έχουν όσο μάκρος χρειάζονται, και όχι περισσότερο. Τα καλώδια με μεγάλο μάκρος, έχουν απώλεια.

Απενεργοποίηση router

Τέλος, ας επανέλθουμε στα “χειροπιαστά” tips για το router. Αν το router δε χρησιμοποιείται, καλό θα είναι να απενεργοποιείται. Έτσι, θα επεκτείνεις τη ζωή του, θα λειτουργεί καλύτερα αφού θα είναι σαν να κάνεις restart κάθε φορά, και θα εξοικονομεί ενέργεια.
Το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να πατήσεις ένα κουμπί.

Συνοψίζοντας :

Αυτά τα tips για το router, είναι το λιγότερο που μπορείς να κάνεις για το μηχάνημα που παρέχει ίντερνετ στο σπίτι σου. Διάβασε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσεις.

Βρες τη σωστή θέση για το router σου. Κλείδωσε το. Δοκίμασε διαφορετικά κανάλια Wi-Fi και έλεγξε ποιες συσκευές και πόσο ίντερνετ παίρνουν.

Αναβάθμισε το λογισμικό του, και φρόντισε να κλείνεις το router σου όταν δεν το χρειάζεσαι.

Δες το δίκτυο για φθορές. Αν το router σου είναι παλιό, ζήτησε από τον πάροχο σου να σου στείλει καινούριο, χωρίς χρέωση. Συνήθως, παρέχουν καινούριο router μετά από 1 ή 2 χρόνια.

Και τέλος, αν δεν έχεις καλό σήμα σε όλο το σπίτι, ίσως θα πρέπει να προμηθευτείς κάποιο Wi-Fi repeater. Η δουλειά αυτού είναι να αναμεταδίδει το σήμα.

Τώρα που έκανες ότι χρειαζόταν, μπορείς να είσαι σίγουρος πως θα έχεις το καλύτερο δυνατό ίντερνετ στο σπίτι σου!

 

Φωτογραφια: goo.gl/zGwQig

14 thoughts on “8 tips για το router σου”

δδδ

Τι να πω, βασικά πράγματα που οποιοσδήποτε ξέρει, δεν είναι καινούρια ούτε κάτι το ιδιαίτερο. Αυτή η σελίδα είναι παντελώς αδιάφορη αφού τα tips δεν είναι παρά γενικές πληροφορίες

admin

Αγαπητέ επισκέπτη,
Η σελίδα μας απευθύνεται κυρίως σε αρχάριους χρήστες και αυτό δεν θα αλλάξει. Να είστε καλά, καλη συνέχεια.

panos

καλά κάνετε και απευθύνεστε στον κόσμο με απλά λόγια γιατι υπάρχουν κάποιοι έξυπνοι που νομίζουν ότι όλοι τα ξέρουν όλα και δυστυχώς έχουμε ξεφύγει

Stratos K

Θελω να αγορασω ενα καινουργο router και η αληθεια ειναι θα ηθελα πολυ μια συμβουλη τι να αγορασω

admin

Αγαπητέ φίλε, θα ήθελες να μας πεις για ποιο λόγο θέλεις να αγοράσεις καινούργιο ρουτερ;
Εαν έχεις προβλήματα με το υπάρχον (αποσυνδέσεις, αργό ίντερνετ,κακό σήμα), θα πρέπει να εντοπίσεις την αιτία πρώτα.

manos

Ερώτηση στον admin έχω γείτονα αδειούχο ραδιοερασιτέχνη, Όταν κάνει εκπομπή αρκετές φορές μου κόβεται η σύνδεση internet, τη λύση/ κομπίνα/ επέμβαση/ υπάρχει. Είμαι σε ADSL το καλώδιο είναι cat5e νέο. Απενεργοποιημένο το ασύρματο. η αλλαγή σε VDSL θα βοηθήσει αφού θα αλλάξει η συχνότητα. Βοηθάει ο φίλος γείτονας και ψάχνομαι λύση

Ειρήνη Παπαδοπούλου

Μπορώ να ρυθμίσω το router να εκπέμπει συγκεκριμένες ώρες wireless?

admin

Αγαπητή Ειρήνη,
Μπορείς μόνο εάν υποστηρίζεται από το ρούτερ σου.
Εαν όχι, έχεις τις παρακάτω επιλογές
1) να αγοράσεις καινούργιο ρουτερ (δεν είναι κακή ιδέα εφόσον το ρουτερ σου είναι παλιό).
2)να αγοράσεις ενα wifi extender – access point (κόστος 22-50 ευρώ) που να υποστηρίζει τη συγκεκριμένη λειτουργία και να αντικαταστήσεις με αυτό το wifi του ρουτερ σου.
3) να αγοράσεις έναν χρονοδιακόπτη πρίζας (κόστος 7-20 ευρώ) τον οποίο θα τοποθετήσεις ανάμεσα στη πρίζα και στο ρουτερ σου και θα κόβει το ρεύμα στο ρουτερ σου τις ώρες που θα ορίσεις.

admin

Αγαπητέ Μάνο, προωθήσαμε την ερώτηση σου στην Ένωση ραδιοερασιτεχνών Δωδεκάνησου. Θα επανέλθουμε στην ερώτηση σου όταν λάβουμε απάντηση

Antreas

Πώς μπορώ να φτιάξω το ρούτερ μου γιατι δεν έχω καλό σήμα κολλάει σε βίντεο κ games

Babis

Θεωρώ ότι τα tips είναι απαραίτητα για αρκετούς και οι απαντήσεις του admin στα σχόλια προσθέτει στη χρηστικότητα της σελίδας. Αναμφισβήτητα είναι πολύ χρήσιμη κυρίως σε άτομα χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις που θέλουν κάποιες απαντήσεις.
Θεωρώ το site εξαίρετο και την ευγένεια των διαχειριστών επίσης. Προσφέρουν περισσότερα από ότι ίσως οι ίδιοι πιστεύουν ή κάποιοι τρίτοι θεωρούν και αφήνουν εδώ να φανεί η “παντογνωσία τους” ( τρέχουν όμως για την μέτρησή τους ).
Συμβάλλουν στον “ψηφιακό αλφαβητισμό”, συγχωρέστε μου το αδόκιμο του όρου, πολλών από εμάς.
Σας ευχαριστούμε για αυτό !!!

Θα έλεγα όμως κ. Admin . . . η ορθογραφία και η σύνταξη; Πρέπει να παίζουν κάποιο ρόλο στο προφορικό και στην προκειμένη περίπτωση στον γραπτό λόγο;
Θεωρώ ότι δεν πρέπει να εμπιστεύομαι το ορθογραφικό λεξικό του υπολογιστή μου.
Η ορθογραφία μπορεί να αναγνωρίζεται, αλλά συντακτικά να να μην είναι σωστή :
> “οδηγίες χρήσεις” – οδηγίες χρήσης π.χ. χρήσεις του router,
> μεσο router – μέσω royter,
> “είναι να βρίσκετε στην κατάλληλη θέση” – είναι να βρίσκεται στην κατάλληλη θέση, βρίσκετε πώς είναι λάθος ;

Συγγνώμην για το εκτενές σχόλιό μου και για την υποφαινόμενη “αυστηρή παρατήρηση”.
Φιλική υπόδειξη θα την χαρακτηρίσω και θα συνεχίσω να κάνω χρήση των δωρεάν υπηρεσιών σας, ευχαριστώντας σας για αυτές.

admin

Αγαπητέ @babis, ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια.
Οι καλοπροαίρετες παρατηρήσεις είναι πάντα ευπρόσδεκτες.
Ομολογώ πως δεν είχα προσέξει τα λάθη που επισημάνατε.
Έχετε το λόγο μας πως θα είμαστε πιο προσεκτικοί 🙂
Να έχετε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο.

Θωμάς

Καλησπέρα σας.
Σήμερα έβαλα 100αρα γραμμή αλλά το ρούτερ που έχω από την προηγούμενη σύνδεση(24αρα) δε συνδέεται πλέον στο ίντερνετ.
Η 100αρα σύνδεση θέλει και άλλο ρούτερ ή υπάρχει κάποια ρύθμιση μπορώ να κάνω στο ήδη υπάρχον?

    admin

    Καλησπέρα.
    Φαντάζομαι πως η γραμμή σας ήταν ADSL και την αναβαθμίσατε σε VDSL. Δυστυχώς θα πρέπει να προμηθευτείτε ένα νέο ρουτερ. Προτείνω αρχικά να επικοινωνήσετε με τον παροχο σας για επιβεβαίωση.
    Με εκτίμηση,
    SpeedTest.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.