8 tips για το router σου

Πλέον, είναι σχεδόν αδύνατο να βρεις σπίτι που να μην έχει μια συσκευή router. Είναι το εργαλείο που χωρίς αυτό, δε θα είχαμε ίντερνετ. Αν δε λειτουργεί σωστά, σου κάνει τη ζωή δύσκολη. Και αν λειτουργεί σωστά, περνάει απαρατήρητο. Είτε λειτουργεί σωστά όμως, είτε όχι, σχεδόν πάντα μπορείς να βελτιώσεις την απόδοση του. Αφού πρώτα μάθεις τα συμαντικότερα 8 tips για το router σου.

Στην αγορά υπάρχουν αμέτρητες επιλογές για router. Ο κάθε πάροχος ίντερνετ, παρέχει διαφορετικά μοντέλα. Ουσιαστικά όμως, παραμένουν ίδια στον τρόπο λειτουργίας. Όποτε, όποιο και να είναι το router σου (Thomson, TP Link, ZTE, Zyxel κ.α) μπορείς πάντα να βελτιώσεις την απόδοση του.

Μάθε τα πάντα για το router σου

Ξέρουμε πως είναι μια βαρετή διαδικασία… δεν είναι ευχάριστο, είναι όμως πάρα πολύ ωφέλιμο! Διάβασε τις οδηγίες χρήσεις που είχε μαζί του router. Εκεί, όχι μόνο θα μάθεις να ρυθμίζεις το router σου, αλλά θα δεις και δυνατότατες που ούτε καν είχες σκεφτεί πως υπάρχουν!
Οπότε, μη χάνεις χρόνο, διάβασε το εγχειρίδιο, και αν δεν το έχεις, κατέβασε το από τη σελίδα του κατασκευαστή.

Όταν τις διαβάσεις, μπες στο ψηφιακό περιβάλλον του router σου. Εξοικειώσου με τις ρυθμίσεις και το περιβάλλον, και μετά θα είναι όλα παιχνιδάκι.

*Το ψηφιακό περιβάλλον του router σου, μπορείς να το βρεις αφού πρώτα ο υπολογιστής σου είναι συνδεδεμένος με το router (αν όχι μέσο Wi-Fi, τότε μέσο καλωδίου Ethernet). Ανοίγεις τον περιηγητή σου και πληκτρολογείς στην μπάρα διεύθυνσης, τη διεύθυνση του router σου (συνήθως είναι γραμμένη πίσω ή κάτω από το router και μοιάζει κάπως έτσι: 192.168.1.1). Πάτα enter, και τώρα πρέπει να είσαι στην αρχική σελίδα του Router σου. Από εκεί κάνεις login. Αν το όνομα και ο κωδικός δεν αναγράφεται κάπου στο router σου, θα πρέπει να επικοινωνήσεις με τον πάροχο σου.

Βρες τη σωστή θέση για το router

Ένα από τα σημαντικότερα tips για το router σου, είναι να βρίσκετε στην κατάλληλη θέση. Για να έχεις καλή εμβέλεια Wi-Fi σε όλο το σπίτι, το router σου θα πρέπει να βρίσκεται όσο πιο κεντρικά γίνεται. Το καλύτερο μεν, είναι να βρίσκεται και μακριά από τοίχους, αλλά και σε ύψος (πχ πάνω σε ένα έπιπλο).

Η καλή κυκλοφορία του αέρα γύρο από το router, είναι μείζονος σημασίας για την υγεία του router σου. Αν υπερθερμαίνεται, θα αποδίδει χειρότερα, και θα χαλάσει γρηγορότερα. Όποτε, δεν πρέπει να καλύπτεται από αντικείμενα όπως υφάσματα ή σακούλες, αλλά να “αναπνέει” ελεύθερα.

Κλείδωσε το Router σου

Τα περισσότερα σύγχρονα router, έρχονται με προεγκατεστημένο κωδικό για τη σύνδεση συσκευών μέσο Wi-Fi. Πρέπει ωστόσο, να σιγουρευτείς πως το πρωτόκολλο ασφαλείας που χρησιμοποιεί το router σου είναι το “WPA2”. Σε διαφορετική περίπτωση, ο κωδικός σου μπορεί να είναι ευάλωτος και να “σπάσει”.

Οπότε, αν το router σου δεν είναι κλειδωμένο, κλείδωσε το, και στην επιλογή ασφαλείας βάλε “WPA2”. Αν είναι κλειδωμένο, σιγουρέψου πως έχεις την επιλογή “WPA2”.

Άλλαξε κανάλι συχνότητας Wi-Fi

Το router σου, έχει 13 ή 14 συχνότητες (κανάλια) που εκπέμπει το σήμα Wi-Fi. Αν στον χώρο σου φτάνει σήμα απο πολλά δίκτυα Wi-Fi, τότε είναι πιθανόν, να έχεις παρεμβολές και “κακό” σήμα Wi-Fi. Αν δεν είσαι ευχαριστημένος με το Wi-Fi σου, δοκίμασε απο τις ρυθμίσεις Wi-Fi, να αλλάξεις κανάλι(πχ απο το κανάλι 3 να πας στο 6).

Υπάρχουν εφαρμογές που αναλύουν το σήμα Wi-fi, και σου δείχνουν ποιο κανάλι είναι πιο άδειο. Έτσι, μπορείς σίγουρα να επιλέξεις το σωστό κανάλι. Αυτές τις εφαρμογές, θα τις βρεις ψάχνοντας για “Wi-Fi Analyzer” στο ίντερνετν ή στο play store.

Όρισε μέγιστη ταχύτητα για της συσκευές σου

Επίσης από τα καλύτερα tips για το router σου, είναι και η ρύθμιση μεγαλύτερης ταχύτητας για της συσκευές που συνδέονται μέσο Wi-Fi. Σε κάποια router, μπορείς να ορίσεις μεμονωμένα κάθε συσκευή και πόσο ίντερνετ θα “τραβάει”. Σε άλλα router μπορείς απλά να βάλεις όριο γενικά στην ταχύτητα του
Wi-Fi
σου, ώστε να επωφελούνται οι συσκευές που είναι συνδεδεμένες μέσω Ethernet

*Για να ξέρεις πόσο ίντερνετ σε παίρνει να δώσεις σε κάθε συσκευή, κάνε ένα τεστ στη σελίδα μας speedtest

Αναβάθμιση firmware

Μια αμαρτία που όλοι μας έχουμε κάνει…ένα από τα tips για το router σου, που σίγουρα έχεις ξεχάσει να κάνεις, είναι να αναβαθμίσεις το firmware (υλικολογισμικό) του…

Η αναβάθμιση γίνεται, είτε με κάποιο αρχείο που παρέχει ο κατασκευαστής στην σελίδα του στο internet, είτε μέσα από τις ρυθμίσεις του router σου. Διάβασε προσεκτικά τις οδηγίες που δίνει ο κατασκευαστής.
Προσοχή: πριν αναβαθμίσεις το firmware του router, διάβασε τις οδηγίες του κατασκευαστή και βεβαιώσου πως δεν θα χάσεις την εγγύηση. Σε διαφορετική περιπτωση, προτείνουμε να απευθυνθείς σε κάποιον τεχνικό.

Αντικατάσταση hardware

Το υλικό του δικτύου σου φθείρεται με τον καιρό. Φίλτρο τηλεφώνου, καλώδιο ίντερνετ, καλώδιο Ethernet, αλλά και το ίδιο το router σου, με τον καιρό χαλούν. Ψάξε για φυσικές φθορές στα εξαρτήματα που προαναφέραμε.
Μπορεί κάποιο να χρειάζεται αλλαγή. Επίσης, αν κάτι είναι πολύ παλιό, καλό θα ήταν να αλλαχτεί.
Τα περισσότερα απο αυτά, έχουν πολύ μικρό κόστος, με εξαίρεση το router. Ωστόσο, αν το router σου είναι παλιό, μπορείς να καλέσεις τον πάροχο σου και να μάθεις αν δικαιούσαι καινούργιο.

*Ιδανικά, τα καλώδιο θα πρέπει να έχουν όσο μάκρος χρειάζονται, και όχι περισσότερο. Τα καλώδια με μεγάλο μάκρος, έχουν απώλεια.

Απενεργοποίηση router

Τέλος, ας επανέλθουμε στα “χειροπιαστά” tips για το router. Αν το router δε χρησιμοποιείται, καλό θα είναι να απενεργοποιείται. Έτσι, θα επεκτείνεις τη ζωή του, θα λειτουργεί καλύτερα αφού θα είναι σαν να κάνεις restart κάθε φορά, και θα εξοικονομεί ενέργεια.
Το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να πατήσεις ένα κουμπί.

Συνοψίζοντας :

Αυτά τα tips για το router, είναι το λιγότερο που μπορείς να κάνεις για το μηχάνημα που παρέχει ίντερνετ στο σπίτι σου. Διάβασε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσεις.

Βρες τη σωστή θέση για το router σου. Κλείδωσε το. Δοκίμασε διαφορετικά κανάλια Wi-Fi και έλεγξε ποιες συσκευές και πόσο ίντερνετ παίρνουν.

Αναβάθμισε το λογισμικό του, και φρόντισε να κλείνεις το router σου όταν δεν το χρειάζεσαι.

Δες το δίκτυο για φθορές. Αν το router σου είναι παλιό, ζήτησε από τον πάροχο σου να σου στείλει καινούριο, χωρίς χρέωση. Συνήθως, παρέχουν καινούριο router μετά από 1 ή 2 χρόνια.

Και τέλος, αν δεν έχεις καλό σήμα σε όλο το σπίτι, ίσως θα πρέπει να προμηθευτείς κάποιο Wi-Fi repeater. Η δουλειά αυτού είναι να αναμεταδίδει το σήμα.

Τώρα που έκανες ότι χρειαζόταν, μπορείς να είσαι σίγουρος πως θα έχεις το καλύτερο δυνατό ίντερνετ στο σπίτι σου!

Απάντηση