Κάποιος φίλος, μας ζήτησε να ελέγξουμε την γραμμή του καθώς το ίντερνετ ήταν τόσο αργό που δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ούτε για τις πιο απλές διεργασίες.
Του ζητήσαμε να εγκαταστήσει κάποιο πρόγραμμα καταγραφής συνδεδεμένων συσκευών στον υπολογιστή του και μέσα σε λίγα λεπτά, εμφανίστηκαν στην οθόνη του φίλου μας 25 συσκευές, οι οποίες κατανάλωναν σχεδόν το σύνολο του bandwidth.
Έως την επόμενη μέρα, η καταγραφή εμφάνισε συνολικά 89 συσκευές, από τις οποίες οι 80 ήταν άγνωστες.
Φυσικά θα αναρωτιέστε τι συνέβη και συνδεθήκαν τόσες συσκευές σε ενα οικιακό ρουτερ. Την απάντηση την έδωσε ο φίλος μας.
Μερικούς μήνες νωρίτερα, κάποιος ευγενέστατος φοιτητής που διέμενε στο απέναντι ξενοδοχείο (το οποίο κατά την διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς, λειτουργεί ως φοιτητική εστία), ζήτησε και πήρε τον κωδικό του WIFI.
Καθε μερα που περνουσε, το ιντερνετ γινοταν ολο και πιο αργο, συμπεραίνουμε λοιπον πως ο φοιτητής μοιραστηκε τον κωδικο με τους φιλους του.
Εμεις επαναφεραμε τις εργοστασιακες ρυθμισεις στο ρουτερ και δημιουργησαμε μια νεα συνδεση WIFI με διαφορετική ονομασια και κωδικο. Μικρο το κακο 🙂
Κινδυνοι και προβληματα οταν μοιραζεστε το WIFI σας.
Αργά ή γρήγορα, κάποιος (συνηθως γειτονας) θα σας ζητησει τον κωδικό του WIFI.
Η απάντηση σας, σε καμια περίπτωση δεν θα πρέπει να είναι επιπόλαια για τους λόγους που θα αναφέρουμε.
- Υποβάθμιση της ταχύτητάς σας
Όταν κάποιος χρησιμοποιεί το ίντερνετ σας, αυτό θα γίνει λίγο ποιο αργό για τις υπόλοιπες συσκευές.
Η διαφορά στην ταχύτητα μπορεί να ειναι αμελητέα, μπορεί και οχι.
Εαν δώσετε το κωδικό σε κάποιον, είστε σίγουρος πως δεν θα τον μοιραστεί με άλλους; - Έκνομη ενέργεια
Ειστε σίγουρος πως δεν θα χρησιμοποιηθεί η συνδεση σας για καποια έκνομη ενεργεια ακομα και εν αγνοια του κατοχου της συσκευης;
Κατα καιρούς, εχουμε κληθεί να καθαρίσουμε υπολογιστές που ηταν μολυσμένοι με Botnet, αόρατα προγράμματα δηλαδη που ελέγχονταν εξ’αποστασεως και πραγματοποιούσαν επιθέσεις σε άλλους υπολογιστές χωρις ο κάτοχος του υπολογιστή να γνωρίζει το παραμικρό. - Προσβαση στις συσκευες σας.
Το WIFI ειναι ενα ασύρματο δίκτυο. Ολες οι συσκευες που συνδεονται σε ενα WIFI, γινονται αυτοματως μερος του δικτυου οπου καθε συσκευη, εκλαμβανει τις υπολοιπες συσκευες ως ασφαλεις. Μια λαθος ή ελλειπης ρυθμιση σε καποια συσκευη σας, θα μπορουσε να επιτρεψει σε καποιον συνδεδεμενο χρηστη του WIFI, να αποκτησει προβαση στα αρχεια και στις συσκευες σας. - Προβολη των δραστηριοτητων σας.
Καποια ρουτερ διαθετουν λειτουργια καταγραφης δραστηριοτήτων. Για την προσβαση στο αρχειο καταγραφης, απαιτειται συνδεση με username/password στο ρουτερ το οποιο αναγραφεται συνηθως στο κατω μερος της συσκευης και οι αρχαριοι χρηστες συνηθως δεν το αλλαζουν.
Καποιος κακοβουλος χρηστης θα μπορουσε επισης να δει την δραστηριοτητα σας με τη χρηση καποιου προγραμματος οπως το WireShark. Και στις δυο περιπτωσεις, απαιτειται συνδεση με το WIFI σας. - Και το χειροτερο σεναριο
Οταν συνδέεστε σε ενα δικτυο WIFI, η συσκευη σας αποθηκευει την συνδεση και ξανασυνδεεται αυτοματα σε αυτο μολις βρεθει στην εμβελεια του.
Καποιος κακοβουλος χρηστης που γνωριζει τον κωδικο του WIFI, θα μπορουσε να φτιαξει ενα hotspot (ψευτικο ρουτερ) με το ιδιο ονομα και κωδικο και εαν γνωριζει τον κωδικο του ρουτερ σας, να το θεσει εκτος λειτουργιας.
Ετσι, οι συσκευες σας θα συνδεονται στο δικο του ρουτερ και η διαδικτυακη σας δραστηριοτητα θα περναει μεσα απο αυτο.
Φυσικα μιλαμε για ενα ακραιο σεναριο.
Οι λυσεις:
- Εαν δεν εχετε αντίρρηση να μοιραστειτε το WIFI σας
Πολλοι κατασκευαστες ρουτερ εχουν μεριμνησει για τα παραπανω και σας επιτρεπουν να δημιουργησετε ενα δευτερο δίκτυο WIFI στο ιδιο ρουτερ με ξεχωριστο ονομα και κωδικο για τους επισκεπτες σας.
Η λειτουργια ονομαζεται Guest Account και σας επιτρεπει να ορισετε περιορισμους στην ταχυτητα, τον χρονο χρησης και στην προσβαση μεταξυ των συσκευων (οι συσκευες δηλαδη που ειναι συνδεδεμενες στο Guest WIFI δεν θα “βλεπουν” ή δεν θα μπορουν να συνδεθουν στις αλλες συσκευες”).
Εαν το ρουτερ σας δεν διαθετει τη στγκεκριμενη λειτουργια, ειναι ή πολυ παλιο ή πολυ φτηνο. Αντικαταστηστε το. - Εαν δεν θελετε να μοιραστείτε το WIFI σας.
Εαν δεν θέλετε να μοιραστείτε τον κωδικό σύνδεσης, μην το κανετε.
Αλλοι επικαλουνται την ογκοχρεωση, αλλοι τον αυστηρο συζυγο, αλλοι κλεινουν το ρουτερ οταν δεν χρησιμοποιειται προκειμενου οι “ενδιαφερομενοι” να απευθυνονται αλλου.
Εαν ο γειτονας σας δεν σεβαστει τις αντιρρησεις σας και γινει επιμονος, εχετε μια ξεκαθαρη ενδειξη για το τι θα ακολουθησει εαν τελικα ενδωσετε.
Εαν ο γειτονας σας, ισχυριστει οτι θα χρησιμοποιει το ιντερνετ περιστασιακα και με μετρο (ειναι η συνηθης δικαιολογια που στις περισσοτερες περιπωσεις δυστυχως δεν ισχυει), σιγουρα θα τον καλυψει ενα πολυ οικονομικο προγραμμα συνδεσης στο ιντερνετ. Να θυμαστε πως οι εταιριες κινητης και σταθερης τηλεφωνιας, ειναι εξαιρετικα γενναιοδωρες με νεους συνδρομητες και φοιτητες.
Μερικες επιπλέον συμβουλες
- Εξοικοιωθειτε με τις λειτουργιες του ρουτερ σας.
- Μαθετε να αναβαθμιζετε το υλικολογισμικο (Firmware update) της συσκευης σας.
- Σημειωστε σε ενα χαρτι τον κωδικο συνδεσης του παροχου ωστε να μπορειτε να επαναφερετε τις εργοστασιακες ρυθμισεις στο ρουτερ εαν χρειαστει.
- Απενεργοιποιηστε την λειτουργια απομακρυσμενης συνδεσης στον υπολογιστη σας.
- Σε καμια περιπτωση, μην επιτρεπετε την εγκατασταση εφαρμογων απο αγνωστες πηγες στο κινητο σας, εαν δεν ειστε βεβαιοι οτι ειστε ασφαλεις.
Σας ευχαριστω για την αναγνωση,
Ρεσατ Αλαγιαλης
Kitchen Philosophy
5 Φεβρουαρίου, 2023 @ 10:57 πμ
Πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο άρθρο!!! Ευχαριστούμε πολύ!!!