Διανύουμε την εποχή όπου τα ηλεκτρονικά μηνύματα έχουν ξεπεράσει τα γραπτά,
Οι σύγχρονες λευκές ηλεκτρικές συσκευές διαθέτουν WIFI και δυνατότητα χειρισμού απο μακρυά και ενα φτηνό κινητό τηλέφωνο, διαθέτει περισσότερη μνήμη RAM και επεξεργαστική δύναμη απο τον υπερ-υπολογιστη που χρησιμοποιήθηκε από την NASA στην αποστολή του Apollo 11 στο φεγγάρι το 1969
Με την τεχνολογία να είναι πιο προσιτή αλλά και αναγκαία από ποτέ, όλο και περισσότεροι άνθρωποι από κάθε ηλικία, εκδηλώνουν ενδιαφέρον στην πληροφορική (ή αλλιώς Τεχνολογία Πληροφοριών) που δεν είναι τίποτα άλλο από ένα φάσμα κλάδων οι οποίοι σχετίζονται με τη μελέτη, σχεδίαση, ανάπτυξη, υλοποίηση, συντήρηση και διαχείριση υπολογιστικών πληροφοριακών συστημάτων, κυρίως όσον αφορά εφαρμογές λογισμικού και υλικού υπολογιστών.
Καθώς η πληροφορική εξελίσσεται, προστίθενται νέοι κλάδοι, όπως η κυβερνοασφαλεια (Cybersecurity), τεχνίτη νοημοσύνη (Artificial Intelligence), τηλεϊατρική, επεξεργασία δεδομένων (Data analysis), κβαντική πληροφορία κα.
Επαγγελματική αποκατάσταση
Στην παγκόσμια αγορά υπάρχει μεγάλη ζήτηση για εξειδικευμένους απόφοιτους πληροφορικής με τον ιδιωτικό τομέα να πρωτοστατεί, ωστόσο τα κράτη εκσυγχρονίζονται με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ζήτηση στον δημόσιο τομέα.
Στη χώρα μας, ένα μεγάλο μέρος των απόφοιτων πληροφορικής απορροφάται από τουριστικές επιχειρήσεις, κυρίως από τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.
Από προσωπική εμπειρία, ένα ξενοδοχειακό τμήμα πληροφορικής είναι συνήθως μονομελές με ποίκιλες αρμοδιότητες. Η ποιο χρονοβόρα, αφορά την ομαλή πρόσβαση των πελατών στο διαδίκτυο.
Ας δούμε όμως πως μπορεί κάποιος να εντρυφήσει στον μαγικό κόσμο της πληροφορικής.
Αυτοδιδασκαλία
Στην Ελλάδα, ο ευκολότερος τρόπος είναι να κατεβάσει στην ηλεκτρονική του συσκευή το δωρεάν ψηφιακό βιβλίο, Εισαγωγή στις αρχές της επιστήμης των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, που διδάσκονται οι μαθητές στα ΕΠΑΛ Πληροφορικής και να αφιερώνει μερικές ώρες κάθε βδομάδα στην μελέτη του, ώστε να αποκτήσει τις βάσεις για μια εξειδίκευση, όπως για παράδειγμα τον προγραμματισμό εφαρμογών για κινητά.
Η αυτοδιδασκαλία είναι μονόδρομος οταν ο χρόνος του μαθητή είναι περιορισμένος.
Προϋποθέτει πειθαρχία, θέληση και υπομονή, διότι ενδέχεται να δημιουργηθούν κενά στην διδασκαλία τα οποία συνήθως απαιτούν χρόνο και κόπο για να καλυφθούν.
Για παράδειγμα, εαν προκύψουν απορίες που δεν μπορούν να απαντηθούν με μια αναζήτηση στη Google, ο μαθητης θα πρεπει να απευθυνθεί σε κάποιο φόρουμ ή γκρουπ και η απάντηση που θα λαβει, ενδέχεται να ειναι ελλιπής ή να να καθυστερήσει.
Σπουδές
ΕΠΑΛ
Το ΕΠΑΛ διακρίνεται σε πρωινό και εσπερινό. Για την εγγραφή, απαιτείται απολυτήριο γυμνάσιου ενώ μεταγραφή μπορεί να γίνει από το γενικό λύκειο. Η φοίτηση διαρκεί συνολικά 2 έτη και τα τα βιβλία που διδάσκονται οι μαθητές, ειναι προσβάσιμα εδω.
ΙΕΚ ή Κολλεγιο
Τα ΙΕΚ διακρίνονται σε δημοσια (Δ.Ι.Ε.Κ) και ιδιωτικά, πολλα απο τα οποία συνεργάζονται με κάποιο Αγγλόφωνο πανεπιστήμιο του εξωτερικού 3 ετους διάρκειας σπουδών.
Ετσι ο σπουδαστης μπορει να φοιτήσει τα πρώτα δυο χρονια στην Ελλάδα και αφου αποφοιτήσει, να φοιτησει ενα επιπλέον ετος στο συνεργαζόμενο πανεπιστήμιο του εξωτερικού και αποκτησει ενα πτυχιο (bachelor degree). Με αυτο τον τροπο θα αποφύγει την προετοιμασία και την συμμετοχή στις πανελλήνιες εξετάσεις και θα αποκτήσει πτυχίο σε 3 ακαδημαϊκά ετη αντι για 4. Ωστόσο το πτυχίο του δεν θα αναγνωρίζεται από το Ελληνικό δημόσιο.
[accordions id=’2857′]
ΑΕΙ ή ΤΕΙ
Η εισαγωγή στο ΤΕΙ γίνεται με 3 τρόπους.
Με απολυτήριο γενικού λυκείου (τεχνολογικής κατεύθυνσης) και συμμετοχή στις πανελλήνιες εξετάσεις.
Με απολυτήριο από ΕΠΑΛ πληροφορικής και και συμμετοχή στις πανελλήνιες εξετάσεις.
Με συμμετοχη στις πανελλήνιες εξετασεις χωρις πτυχίο γενικου λυκειου ή ΕΠΑΛ πληροφορικής.
Οι σπουδές εχουν συνολική διάρκεια 4 ετη και το τελευταιο εξάμηνο αφιερώνεται στην πρακτική άσκηση. Επίσης, οι φοιτητές των ΤΕΙ έχουν το δικαίωμα να φοιτήσουν για 6 μήνες σε καποιο αλλο πανεπιστημιο της Ευρώπης μέσω του προγράμματος ERASMUS.
Μεταπτυχιακές σπουδές σε κολλέγιο ή ιδιωτικό ΙΕΚ
Αρκετά ιδιωτικά κολλεγια στην Ελλάδα, προσφέρουν προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών σε συνεργασία με κάποιο Αγγλόφωνο πανεπιστήμιο του εξωτερικού.
Για να γίνει δεκτός κάποιος σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα, θα πρέπει να διαθέτει πτυχίο ή εργασιακή εμπειρία.
Τα θετικα των σπουδών και της καριέρας στην πληροφορική
Υψηλή ζήτηση και ευκαιρίες καριέρας για επαγγελματίες πληροφορικής:
Στην αγορά εργασίας, υπάρχει τρομερή ζήτηση για εξειδικευμένους πληροφορικαριους σχεδόν σε όλους τους κλάδους.
Ανταγωνιστικοί μισθοί:
Λόγω της υψηλής ζήτησης και των εξειδικευμένων δεξιοτήτων που απαιτούνται, οι πληροφορικαριοι συνηθως λαμβάνουν ανταγωνιστικούς μισθούς και ελκυστικά πακέτα παροχών.
Ευκαιρίες καριέρας στο εξωτερικό:
Οι πληροφορικαριοι εχουν την δυνατότητα να εργαστούν σε επιχειρήσεις, πολυεθνικές εταιρείες και οργανισμούς που βρίσκονται σε διάφορα μέρη του κόσμου.
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες:
Αρκετοί απόφοιτοι πληροφορικής, αξιοποιώντας τις γνωσεις και τις γνωριμιες τους, εχουν δημιουργησει απο το μηδεν, ηλεκτρονικές υπηρεσίες, προιοντα ή startups αρκετων εκατομμυρίων ευρω.
Συνεχής μάθηση
Ο τομέας της πληροφορικής εξελίσσεται συνεχώς. Οι πληροφορικαριοι οφείλουν να ενημερώνονται για τις τελευταίες τεχνολογίες και τάσεις
Συνεισφορά στην κοινωνία:
Οι πληροφορικαριοι συχνά εργάζονται σε έργα που έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Για παράδειγμα, μπορεί να αναπτύξουν τεχνολογίες υγειονομικής περίθαλψης, εκπαιδευτικές πλατφόρμες, βιώσιμες λύσεις και πολλά άλλα, συμβάλλοντας στη βελτίωση του κόσμου.
Ευελιξία στο εργασιακό περιβάλλον:
Καποιοι κλάδοι της πληροφορικής επιτρέπουν στους πληροφορικαριους να εργάζονται εξ αποστάσεως. Αυτό επιτρέπει μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, μειωσης εξοδων.
Τα αρνητικά των σπουδων και της καριερας στην πληροφορικη
Ταχείες τεχνολογικές αλλαγές:
Ο κλάδος της πληροφορικής εξελίσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, οδηγώντας σε συχνές ενημερώσεις και εξελίξεις στην τεχνολογία. Ως αποτέλεσμα, οι επαγγελματίες πληροφορικής πρέπει συνεχώς να μαθαίνουν και να προσαρμόζονται για να συμβαδίζουν με τις τελευταίες τάσεις, κάτι που απαιτεί χρονο και πόρους.
Υψηλός ανταγωνισμός:
Ο ανταγωνισμός στην αγορά εργασίας μπορεί να είναι έντονος, κυριως σε τομεις οπως ο προγραμματισμός, οπου ενας πληροφορικάριος καλείται να ανταγωνιστεί Freelancers από χώρες με πολύ χαμηλούς μισθούς.
Έντονος φόρτος εργασίας:
Τεχνική πολυπλοκότητα: Ορισμένοι τομείς της πληροφορικής, όπως η ανάπτυξη λογισμικού και η διαχείριση δικτύου, ενδέχεται να εμφανίζουν προβλήματα. Η προσέγγιση συνήθως είναι χρονοβορα σε αντίθεση με κάποια πρακτική τέχνη οπου πολλες φορές ο έλεγχος ειναι οπτικός.
Πολλές φορές, η αιτία κάποιου προβλήματος βρίσκεται σε τομεις που δεν μπορει να παρεμβει ο πληροφορικάριος οπως για παράδειγμα κάποιο bug στο υλικολογισμικο (firmware) ή στο λειτουργικό σύστημα (operating system) χωρις ομως να το γνωριζει, με αποτέλεσμα να εστιάζει σε λάθος σημεία.
Κίνδυνοι ασφάλειας:
Οι επιθεσεις και η κλοπη δεδομένων γίνονται ολοένα και πιο συχνές. Οι πληροφορικάριοι πρέπει να βρισκονται σε εγρήγορση. Δεν ειναι λιγες οι φορές που μια επιπολαιότητα ή λαθος ρύθμιση, μπορει να καταστησει ενα υπερσύγχρονο και προστατευόμενο σύστημα ευάλωτο σε επιθέσεις.
Καθιστικός τρόπος ζωής:
Οι περισσότερες θέσεις εργασίας στον τομέα της πληροφορικής περιλαμβάνουν το να κάθεσαι σε ένα γραφείο για παρατεταμένες περιόδους, οδηγώντας σε έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής.
Άγχος και πίεση:
Οι επαγγελματίες πληροφορικής μπορεί να αντιμετωπίσουν σημαντικό άγχος και πίεση, ιδιαίτερα όταν αντιμετωπίζουν κρίσιμες βλάβες, κυβερνοεπιθεσεις ή στενές προθεσμίες παράδοσης έργων.
Συνεχής μάθηση:
Ενώ η συνεχής μάθηση μπορεί να είναι πλεονέκτημα για πολλούς επαγγελματίες, ειναι σίγουρα μειονέκτημα για άτομα που έχουν περιορισμένο χρόνο και πόρους.
Εξειδίκευση εργασίας:
Οι εξειδικεύσεις πληροφορικής μπορούν να είναι ιδιαίτερα εστιασμένες, περιορίζοντας την δυνατότητα εργασίας σε διαφορετικούς τομείς.
Συμπέρασμα
Οι σπουδές στην πληροφορική προσφέρουν μια πληθωρα πλεονεκτημάτων και προοπτικές σταδιοδρομίας τοσο στην Ελλάδα οσο και στο εξωτερικό. Δεν λείπουν ωστόσο και κάποια μειονεκτήματα.
Είναι σημαντικό για τους υποψήφιους φοιτητές να γνωρίζουν τις προκλήσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ακαδημαϊκά και επαγγελματικά εαν επιλέξουν μια καριέρα στον τομέα της πληροφορικής. Οι σπουδές στην πληροφορική δεν είναι για ολους και επιβάλλεται η επαφή με το αντικείμενο ώστε ο υποψήφιος να ειναι σίγουρος για την επιλογη του.