Ο σκληρός δίσκος, είναι ένα απ τα λιγότερο “ελκυστικά” εξαρτήματα ενός υπολογιστή. Τα φώτα πέφτουν συνήθως επάνω σε επεξεργαστές, κάρτες γραφικών, μνήμες, και σπάνια δίνουμε την απαραίτητη προσοχή στην επιλογή σκληρού δίσκου.
Όμως, οποιοδήποτε εξάρτημα στον υπολογιστή μας και αν χαλάσει, δεν θα κοστίσει περισσότερο απ την ίδια του την αξία για να το αντικαταστήσουμε. Έαν αποτύχει ο σκληρός δίσκος, η ζημιά μπορεί να είναι ανεπανόρθωτη, γιατί ακόμα και αν τον αντικαταστήσουμε με ένα νέο δίσκο, τα αρχεία που χάθηκαν δεν μπορούν να ξανά γυρίσουν πίσω.
Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πως μπορούμε να κάνουμε τη σωστή επιλογή σκληρού δίσκου ανάλογα με τις ανάγκες μας.
Οι σκληροί δίσκοι SSD, είναι σαφώς ανώτεροι σε σχέση με τους παραδοσιακούς σκληρούς δίσκους HDD.
Αν και οι τιμές τους καθιστούν απαγορευτικούς για τον μέσο Έλληνα όταν πρόκειται για αποθήκευση μεγάλου όγκου δεδομένων, σε κάθε άλλη περίπτωση είναι η καλύτερη δυνατή λύση.
Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε HDD και SSD;
Ας αναφέρουμε πολύ συνοπτικά, την μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα σε έναν HDD και έναν SSD, που είναι η τεχνολογία που χρησιμοποιούν. Ένας σκληρός δίσκος HDD έχει μέσα μεταλλικούς δίσκους και βελόνες “κεφαλές”.
Οι μεταλλικοί δίσκοι περιστρέφονται, και οι βελόνες, διαβάζουν και γράφουν τα αρχεία πάνω στους δίσκους. Κάτι σαν το πικ-απ δηλαδή.
Ένας σκληρός δίσκος SSD, χρησιμοποιεί τεχνολογία παρόμοια με αυτήν που έχουν τα “φλασάκια” USB.
Δεν έχει μηχανικά μέρη αλλά αντίθετα αποθηκεύει της πληροφορίες στα τσιπάκια του.
Που είναι καλύτερο ο ένας απ τον άλλον ;
Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να προσέξουμε για να κάνουμε την σωστή επιλογή σκληρού δίσκου;
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με το πιο βασικό στοιχείο ενός σκληρού δίσκου:
Χωρητικότητα
Είναι αδύνατον να κάνουμε επιλογή σκληρού δίσκου χωρίς να επιλέξουμε πρώτα την χωρητικότητα που χρειαζόμαστε.
Σε γενικές γραμμές, οι σκληροί δίσκοι HDD με 1,2,4,6 και 8 Terabytes είναι και οι πιο δημοφιλείς.
Ενώ οι SSD κυμαίνονται από 120GB έως και 4ΤΒ.
*Ένα Terabyte (TB) αντιστοιχεί σε χίλια Gigabytes (GB) ή ένα εκατομμύριο Megabytes (MB).
Ως επί το πλείστον, ο μέσος χρήστης δεν θα χρειαστεί σκληρό δίσκο με περισσότερο από από 1ΤΒ.
Αν πάρουμε για παράδειγμα της φωτογραφίες, για να “γεμίσει“ ένας δίσκος του 1TB θα χρειαστούν εκατοντάδες χιλιάδες φωτογραφίες, πράγμα αδύνατο για τον μέσο χρήστη.
Το πράγμα αλλάζει όμως αν κάποιος θέλει να αποθηκεύσει μεγάλα αρχεία όπως βίντεο.
Αν πάρουμε για παράδειγμα αρχεία βίντεο μεγάλης ανάλυσης, τότε το 1TB θα είναι αρκετό μόνο για μερικές εκατοντάδες αρχεία και θα ήταν καλύτερα να έχουμε έναν σκληρό δίσκο με 4ΤB ή και παραπάνω ανάλογα πάντα με της απαιτήσεις μας.
Όποτε πριν επιλέξουμε, θα πρέπει να ξέρουμε περίπου τι αρχεία και πόσα αρχεία θα θέλουμε να αποθηκεύσουμε.
Εδώ αξίζει να αναφέρουμε πως ένας σκληρός δίσκος HDD του 1ΤΒ, σήμερα κοστίζει περίπου 40€.
Ένας SSD με την αντίστοιχη χωρητικότητα κοστίζει περίπου 120€. Η τιμή και η χωρητικότητα είναι τα μόνα σημεία που οι σκληροί δίσκοι HDD υπερέχουν.
Ταχύτητα
Εδώ έχουμε και το πιο ενδιαφέρον κεφάλαιο για την επιλογή σκληρού δίσκου. Ενώ κάποτε ο ποιό αδύναμος κρίκος ήταν ο επεξεργαστής ή οι μνήμες, στους σύγχρονους υπολογιστές, το πρόβλημα και αυτό που κρατάει πίσω της επιδόσεις τους, είναι η ταχύτητα των δίσκων.
Εδώ οι SSD είναι τόσο μπροστά σε σχέση με τους παραδοσιακούς HDD που δεν υπάρχει καμία σύγκριση.
H ταχύτητα επηρεάζεται από πολλά πράγματα και γενικότερα ένας αριθμός δεν μπορεί να είναι αντιπροσωπευτικός σε αυτές τις περιπτώσεις.
Μπορούμε να πάρουμε μια ιδέα όμως αναφέροντας πως για έναν καλό SSD η μέγιστη ταχύτητα που διαβάζει και γράφει αρχεία είναι 500mb το δευτερόλεπτο.
Αντίστοιχα σε έναν καλό HDD δεν μπορούμε να περιμένουμε πάνω από 50mb το δευτερόλεπτο.
Όσο μεγαλύτερη η ταχύτητα του σκληρού δίσκου, τόσο γρηγορότερος θα είναι και ο υπολογιστής μας.
Οι HDD πρέπει να αναφέρουν και την ταχύτητα περιστροφής ανά λεπτό “rpm”.
To rpm αν και δεν είναι ο μόνος παράγοντας, παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο στην ταχύτητα του δίσκου. Υπάρχουν δίσκοι με 5400rpm και δίσκοι με έως και 15000rpm. Οι περισσότεροι δίσκοι έχουν ταχύτητα 7200rpm.
Για να κάνουμε την καλύτερη επιλογή σκληρού δίσκου HDD δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε και τα χαρακτηριστικά του δίσκου όσο αναφορά την μνήμη cache. Όσο μεγαλύτερη τόσο το καλύτερο.
Κάνει την διαφορά καθώς βοηθάει τον HDD να διαβάζει ταχύτερα.
Συνδεσιμότητα
Εδώ θα πρέπει να δώσουμε την απαραίτητη προσοχή, καθώς υπάρχουν πολλές διαφορετικές υποδοχές. Οι εσωτερικοί HDD μπορεί να έχουν SATA2 ή SATA3 και φυσικό μέγεθος 2.5 ή 3.5 ίντσες.
Οι SSD μπορεί να συνδέονται με SATA3 αλλά και με PCI express (αναφέρεται και σαν “M.2” ).
Οι εξωτερικοί δίσκοι συνδέονται με USB2, USB3, USB3.1, με Wi-Fi, Ethernet αλλά και με Thunderbolt (για Mac).
Πριν κάνουμε την επιλογή σκληρού δίσκου θα πρέπει να σιγουρευτούμε πως μπορούμε να τον συνδέσουμε στην μητρική μας ή στις θύρες τους υπολογιστή μας.
Εσωτερικός ή εξωτερικός σκληρός δίσκος;
Αν ο δίσκος δεν προορίζεται για φόρτωση λογισμικού όπως windows ή linux, τότε έχουμε την επιλογή του εξωτερικού δίσκου.
Οι εξωτερικοί δίσκοι είναι ποιο χρήσιμοι καθώς μπορείς να τους μεταφέρεις και να τους συνδέεις εύκολα σε άλλους υπολογιστές μέσω USB, κάτι που δεν μπορεί να γίνει με τους εσωτερικούς δίσκους εκτός και αν χρησιμοποιήσουμε κάποιο ειδικό αντάπτορα ή συσκευη
Ένας εξωτερικός δίσκος HDD είναι σχεδόν στα ίδια επίπεδα τιμής με έναν εσωτερικό δίσκο HDD. Στους δίσκους SSD οι τιμές είναι αρκετά τσιμπημένες, και για 1TB εξωτερικό δίσκο SSD η τιμή είναι πάνω από 170 ευρώ.
Υβριδικοί σκληροί δίσκοι (HDD και SSD μαζί)
Αν και λίγοι, οι υβριδικοί δίσκοι (συχνά αναφέρονται και σαν SSHD) είναι μια μέση λύση συνδυάζοντας και τις δύο τεχνολογίες.
Φθηνότεροι από έναν SSD και γρηγορότεροι απο ένα HDD, προσφέρουν για πολλούς την μέση λύση.
Συμπέρασμα :
Η σωστή επιλογή σκληρού δίσκου είναι αυτή που θα κάνει την μεγαλύτερη διαφορά για τον μέσο χρήστη.
Οι επιλογές είναι αρκετές, και με τους SSD να γίνονται ολοένα και φθηνότεροι μπορούμε πλέον να πούμε πως ένας SSD είναι πλέον απαραίτητος για έναν σύγχρονο υπολογιστή.
Μπορούμε να φτιάξουμε ένα σύστημα που θα χρησιμοποιούμε έναν SSD για για φορτώνουμε το λειτουργικό μας όπως windows και άλλα προγράμματα, και έναν HDD για αποθήκευση αρχείων.
Είναι κάτι που πολλοί χρήστες προτιμούν, ειδικά στο παρελθόν που οι SSD ήταν σημαντικά ποιο ακριβοί από ότι σήμερα.
Εδώ αξίζει να αναφέρουμε και τα USB Flash (φλασάκια) που σήμερα φτάνουν μέχρι και τα 512GB και ίσως αξίζει να τα λάβουμε υπόψιν και να τα προτιμήσουμε, αν κάνουν για την δουλειά που θέλουμε.