Μία εικόνα ίσον χίλιες λέξεις. Κλισέ; ναι, παραμένει όμως η αλήθεια, ειδικά στον κόσμο της οθόνης σου, που πλημμυρίζεται από πληροφορίες.Αντί λοιπόν, να προσπαθείς να εξηγήσεις με τις ώρες τι βλέπεις στην οθόνη σου, θα ήταν λιγότερο χρονοβόρο και πολύ πιο αποδοτικό να αποθηκεύσεις ένα στιγμιότυπο οθόνης, και να το στείλεις εκεί που θέλεις.
Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να δείξεις αυτό που βλέπεις στην οθόνη του υπολογιστή σου αντί να το περιγράφεις. Η διαδικασία είναι εύκολη και χρήσιμη, υπάρχουν όμως πολλές επιλογές και πρέπει να επιλέξεις την σωστή, για να βγάλεις ακριβώς το στιγμιότυπο οθόνης που θες. Οι επιλογές είναι :
1. Πλήκτρο Windows + Print Screen (ή [PrtnScr] σε κάποια πληκτρολόγια)
Πατώντας στο πληκτρολόγιο σου τα πλήκτρα [Windows] και [Print Screen], μπορείς να αποθηκεύσεις αυτό που απεικονίζετε στην οθόνη σου. Κράτα πατημένο το πλήκτρο [Windows] και στη συνέχεια πάτα το πλήκτρο [Print Screen], η οθόνη σου θα “φωτίσει” σαν να έβγαλες φωτογραφία, και έτσι θα ξέρεις ότι το στιγμιότυπο σου βγήκε και αποθηκεύτηκε.
Για να το βρεις θα πρέπει να πας στα έγγραφα σου, στον φάκελο “Εικόνες” και από εκεί να βρεις τον φάκελος “Στιγμιότυπα οθόνης”. Εκεί θα εμφανίζονται όλα τα στιγμιότυπα που βγάζεις με αυτόν τον τρόπο.
Τα αρχεία θα έχουν μορφή .JPG και το μέγεθος τους, αν και διαφέρει με βάση την ανάλυση της οθόνης και του περιεχομένου της, συνήθως είναι κάτω από 1MB. Αυτό θα πει πως η αποθήκευση ή η αποστολή τους δεν αποτελεί πρόβλημα μιας και τα αρχεία είναι τόσο μικρά.
2. Πλήκτρο [Print Screen]
Πατώντας το πλήκτρο [Print Screen], ο υπολογιστή θα κρατήσει το στιγμιότυπο οθόνης, και ό,τι απεικονίζεται εκείνην τη στιγμή στην οθόνη. Σε αντίθεση με τον πρώτο τρόπο, εδώ η αποθήκευση δε γίνεται αυτόματα. Για να αποθηκεύσεις ή να επεξεργαστείς το στιγμιότυπο οθόνης θα πρέπει να ανοίξεις κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας όπως η “Ζωγραφική” των Windows.
*Με το πλήκτρο [Windows] ή κλικάροντας στην έναρξη, πληκτρολογείς “ζωγραφική” και από τα αποτελέσματα πατάς στη ζωγραφική. Έτσι ανοίγεις το πρόγραμμα, και στην πάνω αριστερή μεριά του παραθύρου πατάς στο “Επικόλληση”. Τώρα πρέπει να έχεις το στιγμιότυπο οθόνης που έβγαλες πριν, μέσα στο πρόγραμμα της ζωγραφικής. Από εκεί μπορείς να το αποθηκεύσεις όπου εσύ θες και σε διάφορες μορφές ή να το επεξεργαστείς.
Στη ζωγραφική μπορείς να γράψεις, να σημειώσεις και να κόψεις το στιγμιότυπο σου. Μπορείς όμως να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας όπως Gimp, Photoshop κ.α.
3. Πλήκτρο [Alt] και [Print Screen] για λήψη στιγμιότυπου παραθύρου
Πατώντας στο πληκτρολόγιο σου το πλήκτρο [Alt] και μαζί το [Print Screen], μπορείς να αποθηκεύσεις στιγμιότυπο από το ενεργό παράθυρο σου.
Αντί λοιπόν, να αποθηκεύσεις στιγμιότυπο από ολόκληρη την οθόνη σου, χρησιμοποιώντας αυτόν τον τρόπο θα κάνεις λήψη μόνο σε ό,τι απεικονίζεται στο ενεργό παράθυρο σου, όποιο και αν είναι αυτό (Chrome, κάποιος φάκελός ή εφαρμογές όπως η αριθμομηχανή κ.α).
Και σε αυτήν την περίπτωση, η αποθήκευση δε γίνεται αυτόματα και θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις κάποιο πρόγραμμα όπως η ζωγραφική, για να αποθηκεύσεις ή να επεξεργαστείς το στιγμιότυπο παραθύρου σου.
4. Εργαλείο αποκομμάτων Windows
To Εργαλείο αποκομμάτων τον Windows, σου δίνει όλους τους τρόπους που αναφέρθηκαν πιο πάνω και σου προσφέρει και τη δυνατότητα να ορίσεις μόνος σου ελεύθερα το σχήμα του στιγμιότυπου.
Για να βρεις το εργαλείο αποκομμάτων, πάτα στην έναρξη ή το πλήκτρο [Windows] στο πληκτρολόγιο σου και πληκτρολόγησε “εργαλείο αποκομμάτων” και από τα αποτελέσματα πάτα στο “Εργαλείο αποκομμάτων”.
Θα ανοίξει ένας μικρός πίνακας, και από εκεί έχεις της επιλογές “Νέο” και δίπλα το κουμπί “Λειτουργία”.
Aπό εκεί μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε:
Απόκομμα ελευθέρου σχήματος:
Όταν το πατήσεις, θα σου εμφανίσει τον κέρσορα σε σχήμα ψαλιδιού, και κρατώντας πατημένο το [αριστερό κλικ] στο ποντίκι, μπορείς να δώσεις το σχήμα που θες με το ποντίκι σου. Όταν αφήσεις το [αριστερό κλικ], τότε θα έχεις δημιουργήσει ένα ελεύθερο σχήμα.
*Αν θες να αποθηκεύσεις το στιγμιότυπο με το σχήμα που έδωσες, τότε πάτα πάνω στη δισκέτα στον πίνακα του εργαλείου αποκομμάτων και επέλεξε το όνομα και τον τύπο που θες να έχει το στιγμιότυπο οθόνης σου. Αν δε θες να το αποθηκεύεις πάτα “Νέο”, για να ξεκινήσεις από την αρχή.
Απόκομμα τετραγωνικού σχήματος:
Όταν το πατήσεις, ο κέρσορας σου θα εμφανιστεί σε σχήμα σταυρού. Με το [αριστερό κλικ] στο ποντίκι και σέρνοντας το ποντίκι οριοθετείς το απόκομμα που θέλεις.
Απόκομμα παραθύρου:
Όταν το πατήσεις, (και αφού πρώτα βεβαιωθείς ότι το παράθυρο που θες είναι στο παρασκήνιο και όχι σε ελαχιστοποιήσει) επιλέγεις το παράθυρο που θες να τραβήξεις το στιγμιότυπο οθόνης, κλικάροντας το.
Απόκομμα πλήρους οθόνης:
Όταν το πατήσεις, θα κάνει λήψη στιγμιότυπου ολόκληρης της οθόνης και ότι απεικονίζεται σε αυτήν (εκτός του πίνακα εργαλείων αποκομμάτων).
Επιπλέον λειτουργίες του Εργαλείου αποκομμάτων
Με το εργαλείο αποκομμάτων μπορείς επίσης να προσθέσεις σημειώσεις. Υπάρχει η πένα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις ελεύθερα και να διαμορφώσεις το μέγεθος και το χρώμα της με το βελάκι που έχει δίπλα της. Παρακάτω θα δεις ένα παράδειγμα για το πως να χρησιμοποιήσεις τη πένα.
Υπάρχει και το εργαλείο επισήμανση, που μπορείς να υπογραμμίσεις και να επισημάνεις λέξεις και αντικείμενα. Παρακάτω θα δεις ένα παράδειγμα για το πως να χρησιμοποιήσεις τη πένα.
Μπορείς επίσης να επιλέξεις τη γόμα, και να κλικάρεις σε οποιαδήποτε σημείωση έκανες για να τη διαγράψεις.
Συμπέρασμα:
Τα Windows είναι αρκετά εξοπλισμένα και για ένα μέσο χρήστη δε χρειάζεται κάποιο τρίτο πρόγραμμα. Τα στιγμιότυπα οθόνης μπορείς επίσης να τα χρησιμοποιήσει σαν μέτρα ασφαλείας, για να θυμάσαι επιλογές μέσα σε προγράμματα, κωδικούς, κ.α.
Αν θες να κάνεις λήψη στιγμιότυπου οθόνης, για να “σώσεις” ένα κομμάτι χάρτη από το Google Μaps, μην παιδεύεσαι… υπάρχει καλύτερος τρόπος. Διάβασε τον οδηγό του Google Μaps, και μάθε πως να αποθηκεύσεις στο κινητό σου έναν χάρτη, όπως και πολλά άλλα.