‘Όλοι μας έχουμε κάνει τον “φωτογράφο” με το κινητό μας. Άλλοι για να ικανοποιήσουμε τον νάρκισσο μέσα μας βγάζοντας selfies και άλλοι για να απαθανατίσουμε στιγμές και τοπία που θέλουμε να θυμόμαστε.
Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Πώς όμως να βγάζεις όσο το δυνατόν καλύτερες φωτογραφίες με το κινητό σου ;Για να βγάλεις καλύτερες φωτογραφίες με το κινητό σου θα πρέπει να προσέξεις τα εξής:
Σωστός φωτισμός
Ευτυχώς, το σύμπαν μας έχει καλυμμένους και το φυσικό φως είναι η καλύτερη επιλογή! Ακόμα και οι υπερπαραγωγές του Χόλιγουντ, χρησιμοποιούν το φως του ήλιου τα χαράματα ή το απόγευμα για άρτια αποτελέσματα. Ωστόσο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον ήλιο οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, αρκεί να γυρίσεις πλάτη στον ήλιο για καλύτερα αποτελέσματα.
*Ρυθμίσεις ISO: Το ISO είναι ουσιαστικά η ευαισθησία του φακού στο φως. Όσο μεγαλύτερο είναι το ISO, τόσο καλύτερα θα αποδίδει στο σκοτάδι. Τα περισσότερα κινητά το έχουν από μόνα τους στο αυτόματο. Δοκίμασε χειροκίνητα το ISΟ, και προσάρμοσε το όπως θες για καλύτερα αποτελέσματα. Oi πολύ μεγάλες τιμές ISO (συνήθως πάνω από 800) δημιουργούν ψηφιακό θόρυβο και αλλοιώνουν τη φωτογραφία. Αρα, δε θα πρέπει να γίνουν υπερβολές.
*Επίσης η χρήση φλας θα πρέπει να αποφεύγεται, και να χρησιμοποιείται μόνο σε συνθήκες πολύ χαμηλού φωτισμού.
Ανάλυση και αναλογία απεικόνισης
Όσο και αν φαίνεται περίεργο, τη φωτογραφία δεν την κάνουν τα megapixels. Αν για παράδειγμα το κινητό σου έχει Full HD οθόνη, τότε, μπορείς να βλέπεις μέσα από αυτή φωτογραφίες έως 2 megapixels, ανεξάρτητα αν εσύ την τράβηξες με 10 megapixels. Δηλαδή τα 10 megapixels είναι τόσο πολλά που η οθόνη σου δεν μπορεί να τα προβάλει.
Η μόνη περίπτωση να χρειαστείς πολλά megapixels, είναι αν θες να κάνεις ζουμ μέσα στη φωτογραφία ή να την επεξεργαστείς στον υπολογιστή σου.
Επίσης σημαντικό, για να βγάλεις καλύτερες φωτογραφίες με το κινητό σου, είναι και η αναλογία απεικόνισης. Συνήθως μπορείς να επιλέξεις από τις ρυθμίσεις ανάμεσα σε 16:9 και 4:3. Το 16:9 είναι η ευρεία οθόνη (widescreen), και το 4:3 η τετράγωνη οθόνη. Η καθεμία, έχει τον δικό της σκοπό. Για παράδειγμα το 16:9 είναι τέλειο για τοπία, ενώ το 4:3 για εικόνες προφίλ.
Σταθερότητα λήψης
Ίσως από τα πιο συχνά προβλήματα, είναι οι κουνημένες φωτογραφίες. Για καλύτερες φωτογραφίες με το κινητό σου, κράτα το πάντα και με τα δύο χέρια. Ακόμα καλύτερα, ακούμπα κάπου σταθερά τα χέρια σου κρατώντας το κινητό σταθερά.
Βάλε χρονοκαθυστέρηση λήψης, ώστε η ληψη να μην επηρεαστεί από το κούνημα όταν πατήσεις το κουμπί.
Μία πολύ καλή λύση είναι και το τρίποδο
Εστίαση (focus)
Και εδώ, έχουμε συνήθως προεπιλεγμένη την αυτόματη εστίαση. Αν και τις περισσότερες φορές κάνει καλή δουλειά, δεν μπορεί πάντα να βρίσκει αυτό που θέλουμε να εστιάσουμε. Πάτα επάνω στην οθόνη, το σημείο που θες να εστιάσει η κάμερα, έτσι ώστε να ξέρει που πρέπει να εστιάσει. Κάποια κινητά διαθέτουν και πλήρως χειροκίνητη ρύθμιση εστίασης, όπου μπορείς να εστιάσεις μόνος σου όπως θες.
Ζουμ
Το ζουμ, όταν είναι αναλογικό, κάνει τη φωτογραφία λιγότερο σταθερή. Αν θες να κάνεις ζουμ, καλύτερα να το κάνεις ψηφιακά αφού έχει τραβήξει πρώτα τη φωτογραφία.
Πολλαπλές φωτογραφίες
Βγάλε πολλαπλές φωτογραφίες. Αν βγάλεις μόνο μία, πολλά μπορούν να πάνε στραβά. Τα μάτια μπορεί να είναι κλειστά, ή μπορεί η φωτογραφία να είναι κουνημένη. Βγάλε πολλές φωτογραφίες και διάλεξε την καλύτερη.
Εάν θες να βρεις και να χρησιμοποιήσεις έτοιμες επαγγελματικές φωτογραφίες διάβασε το άρθρο μας για δωρεάν ποιοτικές φωτογραφίες
Image: pixabay