Browser: Ακόμη μια λέξη που προστέθηκε ταχύτατα στο λεξιλόγιο μας. Υπαίτιος; Το ίντερνετ όπως πάντα. Μέσα από τον browser (στα ελληνικά “περιηγητής”) φτάνουμε στο ίντερνετ, οπότε η επιλογή browser είναι σημαντική. Όπως είχαμε δει και σε προηγούμενο άρθρο “5 τρόποι για γρήγορο ίντερνετ”, είναι σημαντικό για την ψυχική μας υγεία να έχουμε μια ομαλή και ευχάριστη εμπειρία όσο βρισκόμαστε στο ίντερνετ.
Οι καιροί αλλάζουν. Οι πιο παλιοί θα θυμούνται πώς ήταν η κατάσταση πριν φτάσουμε στο σήμερα. To να πούμε πως στης αρχές του ίντερνετ δεν είχαμε επιλογές browser, δεν ανταποκρίνεται στην κατάσταση που επικρατούσε. Ο Internet Explorer είχε σχεδόν το 100% της αγοράς και κανέναν πραγματικό ανταγωνιστή. Σήμερα οι επιλογές είναι πολλές, Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari, Opera. Σε κάνει να αναρωτιέσαι εάν έχουν κάποια ουσιώδη διαφορά ή είναι όλα το ίδιο πράγμα με ελαφρώς διαφορετική εμφάνιση.
Η απάντηση είναι πως έχουν διαφορές τόσο στο λειτουργικό κομμάτι, όσο και στον κώδικα που τρέχει πίσω από την οθόνη. Είναι μάλιστα πονοκέφαλος για τους προγραμματιστές ιστοσελίδων, να κάνουν τη σελίδα τους να εμφανίζεται σωστά σε όλους τους περιηγητές. Ποιος είναι όμως ο καλύτερος περιηγητή; Πως να κάνουμε σωστή επιλογή browser;
Ο κάθε περιηγητής είναι διαφορετικός, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι για να διαλέξουμε έναν αντί για κάποιον άλλο. Ας δούμε λοιπόν τις ιδιαιτερότητες σε κάθε έναν ξεχωριστά για να είμαστε σίγουροι για την επιλογή browser που θα κάνουμε.
Chrome
O Chrome της Google, σήμερα είναι ο βασιλιάς των περιηγητών. Βρίσκεται προεγκατεστημένος στα κινητά Android και είναι ένας ολοκληρωμένος browser. Δημιουργήθηκε το 2008, και στα πρώτα χρόνια της κυκλοφορίας του είχε έλλειψη από επεκτάσεις (plugins) και εφαρμογές. Ακόμα και η πανίσχυρη Google, χρειάστηκε 4 χρόνια για να ανατρέψει και να προσπεράσει σε αριθμό χρηστών, πρώτα τον Firefox, και μετά τον Internet Explorer.
Πλέον ο Chrome διαθέτει πληθώρα εφαρμογών και plugins, και δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από τους άλλους περιηγητές ή καλύτερα από τον Firefox που θεωρείται πρωτοπόρος σε plugins και εφαρμογές. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Chrome είναι η πλήρης διαδραστικότητα με κινητά Android, Google λογαριασμούς και η υποστήριξη από όλες της εφαρμογές και τις υπηρεσίες της Google.
Κάποια μη θετικά στοιχεία του Chrome, είναι πως συνήθως χρησιμοποιεί ελαφρώς περισσότερους πόρους συστήματος σε σχέση με τους περισσότερους περιηγητές (αν και αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για σύγχρονους υπολογιστές που έχουν αρκετή μνήμη). Το θέμα της ιδιωτικότητας είναι για πολλούς καθοριστικός παράγοντας και εφόσον ήδη μοιράζονται πολλά προσωπικά στοιχεία με την Google μέσω από το Android κινητού τους, το Youtube, το Gmail και άλλων εφαρμογών Google, δεν θέλουν να μοιράζονται και τα δεδομένα του περιηγητή τους με την ίδια εταιρεία, είτε γιατί δε θέλουν να μοιραστούν άλλα στοιχεία με τη Google, είτε γιατί δεν την εμπιστεύονται.
Firefox
Αν δε λάβουμε υπόψη τον Firefox, τότε σίγουρα δεν έχουμε κάνει καλή έρευνα για την επιλογή browser. Ο Firefox ήταν για αρκετά χρόνια η μόνη λύση και μονόδρομος για όσους δε ήθελαν να χρησιμοποιούν τον Internet Explorer. Γρήγορος, αξιόπιστος, και με αμέτρητα plugins, χάραξε τον δρόμο για όλους τους υπόλοιπους περιηγητές, και είναι το μοντέλο που χρησιμοποιείται πλέον από όλους τους ανταγωνιστές. Ο Firefox δεν σταμάτησε ποτέ να είναι καλός, ούτε συνέβη κάτι αρνητικό για αυτόν. Είχε απλά την ατυχία να έχει απέναντι του κολοσσούς όπως την Microsoft με τον Internet Explorer και αργότερα την Google με τον Chrome. Οι περισσότεροι χρήστες που δεν θέλουν να έχουν Chrome, θα καταλήξουν δικαίως στον Firefox.
Internet Explorer
Ο Internet Explorer έχει με διαφορά την χειρότερη φήμη από οποιονδήποτε άλλον περιηγητή, μέχρι και η Microsoft δημιούργησε τον Edge για τους χρήστες Windows και προωθεί αυτόν. Παρόλα αυτά, ακόμη και σήμερα χρησιμοποιείται από το 6-10% των χρηστών (ανάλογα με την πηγή).
Εκτός από το ότι συνεργάζεται εξαιρετικά με τα windows (για παράδειγμα μπορείς να δημιουργήσεις συντόμευση μιας σελίδας στην γραμμή εργασιών). Δεν μπορούμε να πούμε πως υπάρχει κάποιος λόγος να επιλέξεις τον Internet Explorer αντί για κάποιον άλλον browser. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις που δεν υπάρχει επαρκής αποθηκευτικός χώρος για να κατεβάσουμε έναν άλλο περιηγητή, ίσως να βγάζει νόημα να κρατήσουμε τον Internet Explorer που υπάρχει αναγκαστικά στα windows.
Edge
Ο Edge ήρθε με τα Windows 10 απότομα στο πεδίο μάχης των περιηγητών. Είναι η απάντηση της Microsoft στα τόσα χρόνια κριτικής που είχε ο Internet Explorer. Με τον Edge η Microsoft κοίταξε στα μάτια τους ανταγωνιστές (Chrome, Firefox) και έφτιαξε έναν περιηγητή από την αρχή, εξολοκλήρου. Είναι ανταγωνιστικά γρήγορος, και έρχεται προεγκατεστιμένος με τα Windows 10.
Όπως και ο Chrome με της εφαρμογές της Google, έτσι και ο Edge συνεργάζεται εξαιρετικά με της εφαρμογές της Microsoft. Υπάρχουν plugins που μπορούμε να τα βρούμε μέσα απο το Microsoft Store. Δεν υπάρχει η ποικιλία που υπάρχει στο Firefox ή στο Chrome.
Η επιλογή browser από τη Microsoft είναι πλέον μια αξιοπρεπή επιλογή.
Opera
Ο Opera έχει και αυτός την ατυχία να μην έχει την υποστήριξη μια πολυεθνικής. Ατυχία από την μία, πλεονέκτημα απ την άλλη, γιατί μπορούν και έχουν την ευελιξία και την ελευθερία να δοκιμάζουν πράγματα. Ο Opera είναι απ τους παλαιότερους περιηγητές (απο το 1995). Είναι πρωτοπόρος και φέρνει νέες λειτουργίες που μετά αντιγράφουν οι άλλοι περιηγητές όπως την λειτουργία Pop-up blocking που μπλοκάρει τα αναδυόμενα παράθυρα. Ακόμα και σήμερα έχει νέες εξαιρετικές λειτουργίες όπως την λειτουργία youtube Pop-out video που σου επιτρέπει να έχεις το βίντεο που θες απ το youtube ακόμα και αν δεν έχεις ανοιχτή την καρτέλα του βίντεο
Δεν είναι το ίδιο σταθερός και δεν έχει την υποστήριξη που έχουν τα μεγάλα ονόματα που αναφέραμε ποιο πάνω, αλλά, αν δεν ήταν ένας καλός browser, δεν θα είχε επιβιώσει σε έναν χώρο με τέτοια μεγαθήρια και σίγουρα αξίζει να του ρίξουμε μια ματιά πριν κάνουμε την επιλογή browser που μας ταιριάζει.
Safari
O Safari είναι ο περιηγητής της Apple. Ελαφρύς, κομψός, και με επίκεντρο την ασφαλεία είναι ο περιηγητής που ταιριάζει στην Apple. Και ο Safari είναι ιδιαίτερα εφευρετικός και ήταν ο πρώτος με λειτουργία ανώνυμης περιήγησης.
Ειδικότερα για τους χρήστες που χρησιμοποιούν συσκευές και εφαρμογές Apple, o Safari θα κάνει την χρήση αυτών ευκολότερη και πιο ευχάριστη ακόμα και σε περιβάλλον Windows.
Συμπέρασμα
Ευτυχώς η επιλογή browser δεν είναι σαν την επιλογή λογισμικού συστήματος. Μπορείς να έχεις 1, 2 ή και όλους τους browsers ταυτόχρονα. Αν διαλέξουμε τον browser που μας ταιριάζει περισσότερο, θα έχουμε μια πιο ευχάριστη ιντερνετική εμπειρία, σε μια καθημερινότητα που περνάμε ολοένα και περισσότερες ώρες Online. Ακόμα και αν χρησιμοποιούμε έναν μόνο browser, γιατί εκεί έχουμε όλους τους κωδικούς μας και τους σελιδοδείκτες μας, καλό είναι να είμαστε εξοικειωμένοι με τουλάχιστον άλλον έναν browser. Αν μια σελίδα δεν παίζει σωστά στον βασικό μας browser, μπορεί να παίζει σε κάποιον άλλο.