Γιατί είναι το Google Maps, η εφαρμογή που χρειάζεσαι ακόμα και αν δεν το γνωρίζεις ;
Γιατί, με τη σωστή χρήση μπορεί να σου σώσει την ημέρα, προτείνοντας μια κοντινότερη διαδρομή που δεν ήξερες για τη δουλειά ή και να σε γλιτώσει από την κίνηση προτείνοντας εναλλακτική διαδρομή για να πας εκεί που θες, χωρίς να έχεις περάσει τα πάνδεινα (για όσους δεν ξέρουν, έχει απευθείας πληροφορίες για την κίνηση ή τυχόν έργα και ατυχήματα στον δρόμο).
Όλα αυτά, αφού πρώτα γνωρίζεις να χρησιμοποιήσεις πλήρως την εφαρμογή και μάθεις όλα τα κόλπα της.
To Google Maps, σήμερα με πάνω από 1 δισ. ενεργούς χρήστες, είναι με διαφορά η νούμερο 1 εφαρμογή πλοήγησης παγκοσμίως.
Το Google Maps σαν εφαρμογή της Google είναι ήδη εγκαταστημένο στης περισσότερες συσκευές Android.
Εάν παρ’ όλα αυτά δεν έχεις την εφαρμογή εγκαταστημένη στο Android κινητό σου μπορείς να την κατεβάσεις απ το Play Store, και για iOS συσκευές από το App Store.
Ας ξεκινήσουμε από τα απλά. Αν είστε έστω και λίγο εξοικειωμένος με την εφαρμογή μπορείτε να παρακάμψετε αυτό το κεφάλαιο.
1. Πως ψάχνω ένα μέρος;
Αν θες να δεις που βρίσκεται μια διεύθυνση, ανοίγεις την εφαρμογή και στο πεδίο “Αναζήτηση εδώ” γράφεις τη διεύθυνση.
Ακόμα και αν δε γράψεις εντελώς σωστά τη διεύθυνση, η Google ως συνήθως κάνει τα μαγικά της και καταλαβαίνει τι θες να πεις.
Αν ας πούμε ξέρεις μόνο την οδό και όχι την περιοχή, η Google θα βγάλει όλους τους δρόμους με αυτό το όνομα ταξινομώντας τα με βάση την απόσταση από την κοντινότερη στη μακρινότερη, αλλά και τη δημοτικότητα τους.
Πατάς πάνω στην διέυθυνση που θες και η εφαρμογή σε πετάει σε αυτήν.
*Μπορείς να κάνεις αναζήτηση ακόμα και για βενζινάδικα, εστιατόρια, ATM’s κλπ.
2. Πως να αποθηκεύσω το σπίτι ή τη δουλειά μου ;
Όλες οι διαδικασίες θα γίνονται πολύ πιο εύκολα, αν βάλουμε διεύθυνση κατοικίας και διεύθυνση εργασίας στο Google Maps.
Από το μενού πάνω αριστερά με της τρεις κάθετες γραμμές πας “Τα μέρη σας” και από εκεί βάζεις διεύθυνση σπιτιού και εργασίας και στην συνέχεια πατάς αποθήκευση.
Έτσι όταν θα θες να πας σπίτι ή στην εργασία σου θα πατάς απλά στη συντόμευση χωρίς να γράφεις ολόκληρη τη διεύθυνση.
3. Πώς μπορώ να ξεκινήσω μία πλοήγηση ;
Ας πάμε λοιπόν ένα δοκιμαστικό ταξίδι. Στην αναζήτηση βάζεις τον προορισμό σου, κάνεις αναζήτηση. Αφού πρώτα σιγουρευτείς ότι βρήκες τον σωστό προορισμό, (αν δεν είσαι σίγουρος μπορείς να χρησιμοποιήσεις το κουμπί “ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ”), πατάς “ΟΔΗΓΙΕΣ”.
Αυτόματα η οδηγίες που σου δίνει είναι για τη διαδρομή από το σημείο που βρίσκεσαι στον προορισμό σου. Μπορείς όμως να δεις οποιαδήποτε διαδρομή για οποιαδήποτε σημεία ή ακόμα και να αντιστρέψεις τη διαδρομή.
- Αποφυγή αυτοκινητόδρομων, διοδίων και πορθμείων
Από της τρεις τελείες πάνω δεξιά πατάς “Επιλογές διαδρομής” και από εκεί μπορείς να επιλέξεις την αποφυγή αυτοκινητόδρομων, διοδίων και πορθμείων.
Πατάς “ΤΕΛΟΣ” και η επιλογή σου είναι πλέον ενεργεί.
Συνήθως, προτείνει πάνω από 1 διαδρομή για να διαλέξεις μόνος σου πια θα πάρεις.
Επίσης, σου λέει τον εκτιμώμενο χρόνο που θα κάνεις να φτάσεις σε κάθε διαδρομή.
Η μπλε διαδρομή είναι η επιλεγμένη. Για να επιλέξεις κάποια από της άλλες διαδρομές απλά πατάς επάνω τους για να γίνουν μπλε.
Πατάς “ΕΝΑΡΞΗ” και το ταξίδι ξεκινάει, από αυτήν τη στιγμή θα βρίσκεσαι στην πλοήγηση του Google Maps.
Έφτασες στον προορισμό σου, και τώρα θες να γυρίσεις πίσω; Απλά πατάς στην αναζήτηση και από την καρτέλα που θα ανοίξει, πατάς σπίτι.
4. Τι δυνατότητες έχω για να εξερευνήσω ένα μέρος ;
Μετά την αναζήτηση ενός σημείου, υπάρχουν δυνατότητες όπως, να μοιραστείς το σημείο αυτό με τους φίλου σου, να δεις το σημείο μέσα απ το Street view εφόσον είναι διαθέσιμο, να δεις φωτογραφίες, να ελέγξεις τι καιρό έχει, και να μετρήσεις αποστάσεις σε κοντινούς προορισμούς.
4.1 Για να κάνεις κοινοποίηση ένα μέρος, αφού πρώτα το αναζητήσεις , πατάς “ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ” και “ΚΟΙΝΟΠΟΊΗΣΗ ΜΈΡΟΥΣ”.
Έπειτα διαλέγεις με ποιον τρόπο θες να κάνεις την κοινοποίηση.
4.2 Για να δεις το μέρος από το street view, πατάς “ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ” και έπειτα πατάς στην εικόνα με το κυκλικό βελάκι.
*Η φωτογραφίες βρίσκονται ακριβώς δίπλα από το Street view
4.3 Για να μετρήσεις αποστάσεις από το σημείο που αναζήτησες σε άλλα σημεία, πατάς “ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ” και “Μέτρηση απόστασης” Το Google Maps θα σε κεντράρει στο σημείο που αναζήτησες και κάνοντας κύλιση σε κάποιο άλλο σημείο, θα σου μετρήσει την απόσταση.
5. Πώς να αποθηκεύσω μέρη και διευθύνσεις ;
Μπορείς να αποθηκεύσεις ένα μέρος ή μια διεύθυνση, αφού πρώτα την αναζητήσεις, από το πεδίο της αναζήτησης, πατάς “ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ” και “ΑΠΟΘΉΚΕΥΣΗ”.
Από εκεί μπορείς να την αποθηκεύσεις στης λίστες που έχει το Google Maps ή να φτιάξεις μια νέα λίστα.
*Για να διαγράψεις ένα μέρος που έχεις αποθηκεύσει, πας στο μενού με της τρεις οριζόντιες γραμμές πάνω αριστερά, μετά πας “Τα μέρη σας” και από εκεί στην καρτέλα “ΑΠΟΘΗΚΕΥΜΈΝΑ” πατάς της τρεις τελίτσες στη λίστα που είναι το μέρος που θες να διαγράψεις, π.χ τα “Αγαπημένα”
image
6. Πως μπορώ να χρησιμοποιήσω το Google Maps για τα μέσα μαζικής μεταφοράς;
6.1 To Google Maps μπορεί να σου προτείνει διαδρομές, για να πας εκεί που θες με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Κάνεις αναζήτηση για να βρεις τον προορισμό σου και έπειτα πατάς “ΟΔΗΓΊΕΣ”.
Στην μπλε μπάρα επάνω, αντί για το αυτοκίνητο πάτα το εικονίδιο με το τρένο, από εκεί θα σου βγάλει διαδρομές και διαφορετικούς συνδυασμούς μέσων, μαζί με τον εκτιμώμενο χρόνο τους.
6.1 Αν θες να δεις τι ισχύει για τις επόμενες ώρες, μπορείς να το κάνεις αλλάζοντας την ώρα αναχώρησης. Για να το κάνεις αυτό πατάς στο “Αναχώρηση στις” και βάζεις την ώρα που θες.
Αν θες να δεις το τελευταίο δρομολόγιο μπορείς να το κάνεις πατώντας στην καρτέλα “ΤΕΛΕΥΤ.”
7. Πως μπορώ να κάνω χρήση του Google Maps αν δεν έχω ίντερνετ;
Μπορείς να κάνεις χρήση του Google Maps για μία συγκεκριμένη περιοχή, ακόμα όταν δεν έχεις ίντερνετ. Για να το κάνεις αυτό θα πρέπει να αποθήκευσής την περιοχή όταν έχεις ίντερνετ ώστε να μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Google Maps όταν φτάσεις εκεί.
Για να το κάνεις αυτό, κάνε αναζήτηση για το μέρος που θες και πατώντας “ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ” έχεις την επιλογή “ΛΉΨΗ”, όταν το πατήσεις θα σου εμφανίσει τον χάρτη που θα αποθηκεύσεις και τον αποθηκευτικό χώρο που θα χρειαστείς.
Μπορείς να εστιάσεις για να αποθηκεύσεις μικρότερη περιοχή ή να διευρύνεις για να αποθηκεύσεις μεγαλύτερο κομμάτι του χάρτη.
*Δυστυχώς, η αποθηκευμένη περιοχή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σαν χάρτης και δεν έχει τη δυνατότητα πλοήγησης ή αναζήτησης.
Συμπέρασμα:
Για πολλούς ανθρώπους, η μετακινήσεις είναι ένα μεγάλο κομμάτι τις ημέρας τους, και σίγουρα όλοι μπορούν να εκμεταλλευτούν της δυνατότητες που σου δίνει μια εφαρμογή σαν το Google Maps. Γνωρίζοντας τα παραπάνω και εφόσον εξοικειωθείς με την εφαρμογή, είναι πλέον φανερό, γιατί είναι το Google Maps, η εφαρμογή που χρειάζεσαι .
Προσοχή!
Αν και το Google Maps είναι μια εξαιρετική εφαρμογή, δεν είναι ο οδηγός.
Όλες οι αποφάσεις θα πρέπει να παίρνονται με ευθύνη του χρήστη όπως τονίζει και η Google.
Συχνά οι τοποθεσίες δεν ενημερώνονται από τους χρήστες, και η εφαρμογή μπορεί να μην είναι ακριβής, όπως π.χ να σε στείλει σε άλλη περιοχή με το ίδιο όνομα. Η εφαρμογή έχει συμβουλευτικό ρόλο στα ταξίδια σας και δεν είναι αλάνθαστη.
Photo: Pixabay