Καθαρισμός του Υπολογιστή

Αν σε προβληματίζει η “υγεία” του υπολογιστή σου, τότε είναι φανερό πως είσαι ένας ευσυνείδητος χρήστης, και σου αξίζει ένας υπολογιστής που τρέχει χωρίς να κολλάει!

Άχρηστα αρχεία, λάθος ρυθμίσεις, υπολείμματα προγραμμάτων, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου στον υπολογιστή του μέσου χρήστη, και αν απαλλαχθείς από αυτά, ο υπολογιστής σου θα τρέχει καλύτερα.

Σε αυτό το άρθρο θα μείνουμε στα βασικά και απαραίτητα, δε θα αναλύσουμε σε βάθος της διαδικασίες που θα χρησιμοποιήσουμε γιατί ξέρουμε πως, εκτός από ευσυνείδητος χρήστης, είσαι και πολυάσχολο άτομο και δεν έχεις άπλετο χρόνο για όλα.

Το πρόγραμμα που θα χρησιμοποιήσουμε είναι το CCleaner. Δεν είναι το μόνο πρόγραμμα που υπάρχει για τον καθαρισμό του υπολογιστή, αλλά είναι ίσος το δημοφιλέστερο. Ο καθαρισμός του υπολογιστή με το CCleaner είναι στο μεγαλύτερο κομμάτι του αυτοματοποιημένος και αρκετά απλουστευμένος, οπότε δε θα δυσκολευτείς με ορολογίες και περίπλοκα μενού.

Εγκατάσταση CCleaner

Μπορείς να κατεβάσεις το CCleaner από της συντομεύσεις που δίνονται στην επίσημη ιστοσελίδα του CCleaner ή να το κατεβάσεις από το filehippo.
Ανοίγεις το αρχείο που κατέβασες, και από εκεί επιλέγεις γλώσσα “Ελληνικά” και πατάς “Εγκατάσταση”. Όταν τελειώσει η εγκατάσταση, πάτα Εκτέλεση CCleaner

 

Όταν ανοίξεις την εφαρμογή, θα προσέξεις πως η μπάρα διαχείρισης βρίσκεται αριστερά και κάθετα αντί για οριζόντια. Η δυνατότητες που έχεις σε αυτήν την μπάρα είναι ο “Καθαριστής”, το “Μητρώο” και τα “Εργαλεία”

 

1. Καθαριστής

1.1 Τι κάνει ο καθαριστής;

Ο καθαρισμός του υπολογιστή από την εφαρμογή του καθαριστής γίνεται διαγράφοντας αποθηκευμένα αρχεία που δε χρειάζεσαι.
Μπορεί να καθαρίσει εφαρμογές των Windows, όπως αρχεία συστήματος, τον Internet Explorer, την κρυφή μνήμη του υπολογιστή και γενικότκιερα όλα τα αρχεία Windows που δε θες.
Καθαρίζει επίσης και τους υπόλοιπους περιηγητές όπως Chrome και Firebox, αλλά και προγράμματα όπως Google earth, media player και άλλα, στη καρτέλα “Εφαρμογές”

 

1.2 Πως να το χρησιμοποιήσω;

Μπορείς να πατήσεις το κουμπί “Ανάλυση” για να κάνει πρώτα ανάλυση και να σου εμφανίσει ποια αρχεία θα διαγράψει, και στη συνέχεια πατώντας “Εκτέλεση Καθαριστή” θα διαγράψει αυτά τα αρχεία.
*Πατώντας κατευθείαν ““Εκτέλεση Καθαριστή” ο καθαρισμός του υπολογιστή θα γίνει αυτόματα χωρίς να σου εμφανίσει πρώτα την ανάλυση.

 

Προσοχή !!!

Στις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις του CCleaner είναι και η διαγραφή των Cookies, του ιστορικού διαδικτύου, του κάδου ανακύκλωσης κ.λπ. Αν θέλεις να κρατήσεις κάποια από αυτά, τότε θα πρέπει να τα ξε-κλικάρεις από τη λίστα.
Αν θες να προσθέσεις πράγματα ώστε να διαγραφτούν, κλίκαρε όσα δεν είναι επιλεγμένα και θες να διαγράψεις.

 

2. Μητρώο

2.1 Τι είναι το μητρώο και γιατί χρειάζεται εκκαθάριση

Το μητρώο ειναι κάτι σαν τη λίστα καλεσμένων των windows για εφαρμογές. Θα μπορούσε επίσης να το δεις σαν λίστα πρωτοκόλλου. Όπως και να έχει, είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι των Windows και της περισσότερες φορές είναι ένας από τους λόγους που ο υπολογιστής σου “σέρνεται”. Οι δυσλειτουργίες στο μητρώο προκαλούνται συνήθως από τα υπολείμματα που μένουν όταν απεγκαταστήσουμε ένα πρόγραμμα ή από δυσλειτουργία των ίδιων των προγραμμάτων.

2.2 Πώς να καθαρίσω το μητρώο του υπολογιστή μου;

Πρώτα πατάς “Έλεγχος για ζητήματα”, και στη συνέχεια, αφού τελειώσει με την αναζήτηση, πατάς “Διόρθωση επιλεγμένων ζητημάτων”.

 

Από εκεί θα ερωτηθείς αν θες να κρατήσεις αντίγραφο ασφαλείας. Για να είσαι σίγουρος ότι τίποτα δε θα πάει στραβά, πάτα “ναι” και επέλεξε την επιφάνεια εργασίας σου ή κάποιο άλλο σημείο για να αποθηκεύσεις το αντίγραφο ασφαλείας σου.

 

Αφού επιλέξεις σημείο και πατήσεις “αποθήκευση” θα σου βγάλει τα αποτελέσματα με τα αχρησιμοποίητα αρχεία. Από εκεί, πάτα “Διόρθωση Ζητήματος”, αν θες να ελέγξεις έναν έναν τα ζητήματα, ή πάτα στο “Διόρθωση Όλων των επιλεγμένων ζητημάτων” για να τα κάνεις όλα μαζί. Στο τέλος πάτα “Κλείσιμο”.

 

3. Εργαλεία

3.1 Απεγκατάσταση

Από εδώ, μπορείς να δεις τη λίστα με όλα σου τα προγράμματα, και να κάνεις απεγκατάσταση όποιο δε χρειάζεσαι. Αφού πρώτα το επιλέξεις από τη λίστα, πατάς “Απεγκατάσταση” πάνω δεξιά. “Θα εμφανιστεί ένα παράθυρο και θα σε ρωτήσει αν είσαι σίγουρος για την απεγκατάσταση. Αν είσαι, πάτα “ναι”.
* Εδώ να σημειώσουμε πως η “απεγκατάσταση” απλά διαγράφει την “εγγραφή” του προγράμματος και δεν απεγκατασταθεί τα αρχεία του.

 

3.2 Εκκίνηση

Εδώ, μπορείς να ρυθμίσεις ποια προγράμματα θες να ανοίγουν αυτόματα, όταν ανοίγεις τον υπολογιστή και ποια όχι. Όσο λιγότερα προγράμματα ανοίγουν, τόσο πιο γρήγορος θα είναι ο υπολογιστής σου. Οπότε, απενεργοποίησε ό,τι δε θες, επιλέγοντας το μέσα από τη λίστα με ένα κλικ, και πάτα “Απενεργοποίηση” πάνω δεξιά.

 

3.3 Πρόσθετα προγράμματος περιήγησης

Σε αυτό το εργαλείο θα βρεις τιν λεγόμενες “επεκτάσεις” ή αλλιώς “plug-ins”. Η ταχύτητα του περιήγητη σου, και σε συνέχεια ολόκληρου του υπολογιστή σου κρίνεται σε μεγάλο βαθμό από αυτά τα προγράμματα. Πολλοί χρήστες τα έχουν εγκαταστήσει κατά λάθος και δε γνωρίζουν καν για την ύπαρξη του.
Για να ελέγξεις τις επεκτάσεις αυτές και να διαγράψεις όσες δε θες, διάλεξε των περιηγητή που σε ενδιαφέρει από την οριζόντια λίστα με τους περιηγητές. Έπειτα διάλεξε την επέκταση που δε θες και πάτα διαγραφή ή αν δεν είναι δυνατή η διαγραφή, πάτα “Απενεργοποίηση”.

 

 • Ό,τι σου φαίνεται περίεργο και δεν είναι από κάποιον εκδότη που εμπιστεύεσαι όπως Firebox,Chrome,Microsoft,Adobe είναι πιθανόν να μην το χρειάζεσαι και μπορείς να κάνεις απλά απενεργοποιήση αν δεν είσαι σίγουρος. Έτσι αν το χρειαστείς μπορείς πάντα να το ενεργοποιήσεις.

Συμπέρασμα:

Ο υπολογιστής είναι ένα λεπτό εργαλείο στην καθημερινότητα μας, και δυστυχώς δεν έχει γίνει ακόμα τόσο αυτόνομος ώστε να αυτοσυντηρείται.
Ο καθαρισμός του υπολογιστή , αν γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα μπορεί να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή λειτουργεία του υπολογιστή μας. Δεν παίρνει παραπάνω από λίγα λεπτά κάθε φορά, και όταν εξοικειωθείς με ένα πρόγραμμα σαν το CCleaner τότε όλα γίνονται πιο εύκολα.

Αν τα έκανες όλα όσα είπαμε και ακόμα “σέρνεσαι” στο ιντερνέτ, τότε θα πρέπει να τσεκάρεις αν αυτό που κολλάει είναι ο υπολογιστή σου ή η σύνδεση σου στο ίντερνετ. Για να ελέγξεις την ταχύτητα του ίντερνετ, μπες στην αρχική σελίδα της Ιστοσελίδας μας speedtest.gr και πάτα “start” για να ελέγξεις την ταχύτητα σου στο ίντερνετ.

4 thoughts on “Καθαρισμός του Υπολογιστή”

nikoletta

Καλό το speedtest και άρθρα σας. Διαβάζοντας για το CCleaner που από την αρχή είχα, μέχρι πριν 2 μήνες,όπου απλά έσβηνε/έκλεινε από μόνο του όταν πατούσα “Ανάλυση”, μετά διάβασα περί Ιού σε κάποιες/α έκδοση και το απεγκατέστησα. Φυσικά θέλω να το ξανά βάλω, αλλά δεν ξανά διάβασα κάτι σχετικά με το θέμα του Ιού. Μήπως γνωρίζει κανείς εδώ ???

admin2

Καλημερα Νικολεττα,
Οντως καποια παλαιοτερη εκδοση του CCleaner ηταν μολυσμενη με Ιο. Οι νεες εκδοσεις ειναι “καθαρες”

John Mitakidis

ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ.
Η speedtest.net η gr , είναι θυγατρικές η έχουν άλλη συγγενική σχέση με την Vodafone? , έτσι θα εξηγηθεί η προτίμηση της σε αυτή την ιστοσελίδα για μετρήσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες. Γιατί η fast.com και άλλες σχετικές ιστοσελίδες δείχνουν αρκετά λιγότερη ταχύτητα στο τεστ? Γραμμή με 24 mbps, δουλεύει στα 7-9, γραμμή στα 50 mbps, δουλεύει στα 13-26, 50 μ από το καφαο της fiber.? Το ερώτημα προκύπτει, διότι σε αναβάθμιση από 24 σε 50 mbps, , η ταχύτητα έχει διαφοροποιηθεί στο απειροελάχιστο, με καινούργια καλώδια κλπ. . Ευχαριστώ για την απάντηση

  admin

  Αγαπητέ φιλε,
  Το speedtest.gr ειναι ανεξάρτητο.
  Δεν σχετίζεται ουτε με το speedtest.net ουτε με την Vodafone ή κάποιον άλλο πάροχο.
  Η διαδικασία που ακολουθεί το speedtest.gr απο την στιγμή που ο επισκέπτης πατήσει “εναρξη” και μεχρι να ολοκληρωθει το τεστ, ειναι πολυπλοκη και ενδεχομένως να υπάρξουν αποκλήσεις.
  Θα σε συμβουλεύαμε να τσεκάρεις το εργαλείο “ταχυτητα internet ανα περιοχη” που βρισκεται στην αρχικη μας σελιδα, ωστε να ενημερωθείς για τις ταχυτητες στην περιοχή σου.
  Απο εκει και πέρα, ο παροχος σου είναι ο πλέον αρμόδιος να απαντήσει στα ερωτήματα που θέτεις.
  Να είσαι καλα, καλη Σαρακοστή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.