Οι φθηνές αγορές στο ίντερνετ, δεν είναι “ευκαιρίες”, αλλά τρόπος προσέγγισης και αγοράς. Δεν έχουν να κάνουν τόσο με τις εκπτώσεις. Περισσότερο με της σταθερές τιμές και τις υπηρεσίες που δίνουν τα καταστήματα.
Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου μας “Αγορές από το ίντερνετ”, εξίσου πολύτιμο και σημαντικό είναι να εντοπίζεις της καλύτερες τιμές για της αγορές σου στο ίντερνετ.
Όποιο και αν είναι το προϊόν που θες να αγοράσεις, το πιθανότερο είναι να υπάρχει σε πάνω από ένα ηλεκτρονικό κατάστημα. Έτσι, με λίγα κλικς, αλλά και γνωρίζοντας κάποια βασικά πράγματα για το πώς λειτουργούν τα ηλεκτρονικά καταστήματα, μπορείς πάντα να βρεις αυτό που θες και αυτό που σε συμφέρει.
Βρες την καλύτερη τιμή
Οι γνωστές μηχανές αναζήτησης (όπως Skroutz, bestprice κ.α), αν και σε βοηθάνε να βρείς την καλύτερη τιμή, αυτό ίσως απέχει από την πραγματικότητα.
Οι γνωστές αυτές μηχανές αναζήτησης, χρεώνουν τα καταστήματα που συμμετέχουν σε αυτές, με αποτέλεσμα καποιες φορές να είναι λιγότερο ανταγωνιστικά.
Σήμερα, πολλά καταστήματα, όπως το Πλαίσιο, το Εshop και άλλα, δεν συμμετέχουν σε αυτές τις μηχανές αναζήτησης, παραμένουν όμως ανταγωνιστικά καταστήματα και σίγουρα δεν θα πρέπει να τα παραβλέψεις.
Ακόμα και αν δεν γνωρίζεις σε ποια καταστήματα πρέπει να κοιτάξεις, με μία αναζήτηση google, θα βρεις τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα καταστήματα. Ψάξε στο google για “αγορά Χ” όπου “Χ” το προϊόν που θες.
Αντικαταβολη και μεταφορικά
Εδώ γίνεται και το μεγαλύτερο πανηγύρι. Θέλει μεγάλη προσοχή.
Μπορεί εσύ να βρήκες ένα προϊόν στο κατάστημα Α πιο φθηνά από το κατάστημα Β, αλλά το κατάστημα Β μπορεί να σου χαρίζει τα μεταφορικά και να μην σου χρεώσει την αντικαταβολή.
Οπότε για να είναι όντως οι πιο φθηνές αγορές στο ίντερνετ, θα πρέπει να υπολογίσεις το τελικό ποσό που θα πληρώσεις, και όχι μόνο το κόστος των προϊόντων που θα αγοράσεις.
Διαπραγμάτευση τιμής
Το λεγόμενο “παζάρεμα”. Είναι το καλύτερο όπλο που έχεις για να κάνεις φθηνές αγορές στο ίντερνετ. Μπορεί να είναι λιγότερο “λεπτεπίλεπτη” πρακτική, παραμένει όμως εξαιρετικά αποτελεσματική.
Τόσο, που κάποια καταστήματα θεωρούν υποχρέωση και πολιτική του καταστήματος να παρέχουν την φθηνότερη τιμή της αγοράς.
Οπότε μέσω Email ή τηλεφώνου, επικοινώνησε με το κατάστημα που θες, ζήτα τους να σου κάνουν καλύτερη τιμή.
Αν υπάρχει αλλού το προϊον σε καλύτερη τιμή, ανέφερε το και ζήτα να σου κάνουν αυτήν την τιμή.
Αν ο πωλητής δεν μπορεί να κάνει κάτι, μπορείς ευγενικά να ρωτήσεις αν κάποιος άλλος (υπεύθυνος/διευθυντής) έχει την δυνατότητα να το κάνει.
Φοιτητικές εκπτώσεις
Αν είσαι φοιτητής υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχεις ειδική έκπτωση στης ηλεκτρονικές σου αγορές. Πολλά καταστήματα, κάνουν έκπτωση σε φοιτητές ακόμα και αν δεν είναι εμφανές αρχικά.
Οπότε ενημέρωσε τους πως είσαι φοιτητής, δεν έχεις τίποτα να χάσεις. Για παράδειγμα, όταν ζητήσαμε προσφορά από την εταιρία Buttonizer.pro και αναφέραμε πως είμαστε φοιτητές, μας πρόσφεραν μια άδεια χρήσης για τα προιόντα τους εντελώς δωρεάν και χωρίς κανένα αντάλλαγμα.
Επίσης, πολλές είναι και οι εταιρείες τεχνολογίας που διαθέτουν εκπτώσεις για φοιτητές (Όπως Apple, Microsoft, Adobe), αλλά και δωρεάν λογισμικά αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ (Windows 10, Visual Studio κα). Μερικά από αυτά μπορείς να βρεις στο onthehub.com
Χρήση προνομιακής τραπεζικής κάρτας
Πολλα καταστηματα συμμετεχουν σε προγραμματα επιστροφης/επιβραβευσης αγορων με πιστωτικες ή χρεωστικές καρτες συγκεκριμενων Ελληνικων τραπεζων. Για παραδειγμα, εαν αγορασετε ενα κινητο τηλέφωνο, tablet ή εναν ηλεκτρονικό υπολογιστή απο το ηλεκτρονικο καταστημα Γερμανος με μια καρτα της Eurobank, θα εχετε επιστροφη 1%.
Ας δουμε ποιες τραπεζες προσφερουν cashback
Εγγύηση χαμηλότερης τιμής.
Καταστήματα όπως Alensa, Podilatis, Leroymerlin, Λόγιος, είναι μόνο λίγα από τα πολλά καταστήματα που εγγυούνται (κάτω από προϋποθέσεις) να σε αποζημιώσουν ή να σου παρέχουν την ίδια τιμή, αν βρεις το ίδιο προϊόν φθηνότερα σε άλλο κατάστημα. Οι όροι διαφέρουν ανάλογα το κατάστημα. Παρακάτω θα βρεις συνδέσμους για τα καταστήματα που αναφέραμε αρχικά:
Alensa – Εγγύηση Χαμηλότερης Τιμής
Podilatis.gr – Εγγύηση Χαμηλότερης Τιμής
Leroymerlin-Εγγύηση Χαμηλότερης Τιμής
Λόγιος – Εγγύηση Χαμηλότερης Τιμής
Συμπέρασμα:
Με τα ηλεκτρονικά καταστήματα, θα πρέπει να έχεις την ίδια αμεσότητα που θα είχες με ένα φυσικά καταστήματα. Η απόσταση δεν καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο αγοράζεις.
Στο ίντερνετ μπορείς να κοιτάξεις πληθώρα καταστημάτων, να ρωτήσεις για το προϊόν και να διαπραγματευτείς για την τιμή.
Αν το κατάστημα που θες να ψωνίσεις έχει εγγύηση χαμηλότερης τιμής, κάνε χρήση αυτής και πάρε το προϊόν που θες στη χαμηλότερη τιμής της αγοράς.
Αν είσαι φοιτητής, μάθε αν δικαιούσαι έκπτωση.
Μην αφήσεις μηχανές αναζήτησης και ιστοσελίδες να καθορίσουν ποια ηλεκτρονικά καταστήματα θα επισκεφτείς και θα ψωνίσεις. Έτσι, σαν καταναλωτής θα είσαι σίγουρος ότι έκανες την πιο συμφέρουσα επιλογή και τις πιο φθηνές αγορές στο ίντερνετ.